Lexus Digital Outer Mirrors: stranska ogledala bodo postala preteklost

Lexus Digital Outer Mirrors
Zadnjič posodobljeno: :

Tehnološki napredek si ne vzame predaha, razvoj novih stvari pa doživljamo eksponentno hitro. Težava je v birokratskih ovirah, ki večinoma močno zaostajajo za novimi znanstveno-inženirskimi pogruntavščinami. Na Japonskem so preskočili tudi to oviro in bodo v avtomobile prvi dobili kamere namesto ogledal.

Avtomobilski proizvajalci imajo navado, da najnovejše tehnološke rešitve, predstavijo v avtomobilih najvišjega cenovnega razreda. Lexus je v tem primeru ubral drugačno pot in bo svoja digitalna ogledala predstavil na limuzini ES, ki se ni med najdražjimi modeli tovarne Lexus. Od oktobra dalje si bo mogoče omisliti tako imenovana Lexus Digital Outer Mirrors oziroma digitalna zunanja ogledala. Namesto klasičnih ogledal bodo namesto njih namestili ozke ležeče ‘stebričke’. Zaradi manjše velikosti se bo s tem izboljšala vidljivost iz avtomobila in zmanjšal hrup vetra, ki so ga ustvarjala klasična ogledala. Kvadratni 5-palčni zasloni na notranji strani vrat bodo prikazovali sliko iz zunanjih kamer.

Prednost kamer v primerjavi s tradicionalnimi ogledali je v njihovi prilagodljivosti. Ko voznik vključi smerokaz, kamera oddalji sliko in s tem prikaže večji del dogajanja za avtomobilom. Če sistem nadzora mrtvih kotov zabeleži avtomobil, ki ga voznik ne more videti, bo kamera samodejno prilagodila sliko, da bo avtomobil v mrtvem kotu vozniku bolj opazen. Kamere močno pripomorejo pri vožnji nazaj, vozniki pa si lahko po želji prilagajajo sliko, ki jih prikazuje kamera. Varnejša bo tudi vožnja ponoči, saj bodo kamere osvetlile sliko in omogočile vozniku, da bo videl več, kot bi tradicionalna ogledala v temi lahko odsevala.

Lexus Digital Outer Mirrors
Lexus Digital Outer Mirrors

Lexus je ‘pospravil’ kamere v majhne odprtine, njihova oblika pa bo preprečevala vodi in snegu, da bi se nabirala na kameri. Ravno zaradi tega je ohišje kamere tudi ogrevano. Digitalna ogledala imajo v mislih tudi pri drugih znamkah. Nedavno je Audi predstavil koncept e-Tron, ki naj bi imel digitalna ogledala, Mercedes-Benz pa jih je namestil na novega Actrosa. Ta bo imel v A-stebričkih 15-palčna zaslona za prikazovanje slike. Odstranitev ogledal pri tovornjaku naj bi prispevala k 5 % manjši porabi goriva. Takšne in drugačne tehnološke pogruntavščine so seveda dobrodošle, še posebno, če se z njimi poveča varnost. Upamo lahko, da bo temu hitro sledila tudi birokracija, da bomo imeli hitreje korist od moderne tehnologije.

Galerija slik: Lexus Digital Outer Mirrors

Dodatne Informacije

Več informacij: lexus.si

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Najneumnejša imena za avtomobile: nasmejali se boste do solz