LJFW November 2017
Utrip mesta · moda

Za nami je že drugi dan Ljubljanskega tedna mode, ki se sicer odvija pod mestom, kar pa še zdaleč ne pomeni, da ni v središču pozornosti, saj modni navdušenci pridno spremljajo dogajanje. Modna pista je zaživela s kolekcijami, ki so jih pripravili domači in tuji, mladi in uveljavljeni oblikovalci. V zraku je bilo malo romantike, malo francoskega šika, zasedle so jo moderne in modno osveščene bojevnice, vsestransko uporabni kosi oblačil in tudi kolekcije s pridihom gotskega vpliva. Cela paleta stilov in barv! Po modni pisti, ki se vije po parkirnih prostorih novo odprtega dela garažne hiše Kozolec, stopajo tudi nekateri najbolj znani slovenski modeli.

Med njimi​ Prisha Justinek Alfirev, ki se je na Ljubljanskem tednu mode kalila še kot najstnica in mu ostaja zvesta tudi zdaj, ko je postala veliko ime. Še ena v tujini uspešna Slovenka je ​Barbara Vasle​, ki se lahko pohvali z delom za prestižne znamke in modne revije od New Yorka do Tokia. Njen nastop si je med drugimi skupaj z družino ogledal tudi njen oče, znan operni pevec​ Juan Vasle​. Med modeli pa je tudi Slovenka z rekordnim številom nastopov na svetovnih tednih mode ​Nina Vodopivec. ​Razkrijemo vam lahko tudi drobec iz zakulisja, in sicer modeli na LJFW zagotovo razbijajo stereotip o stradajočih manekenkah. Vsak dan jim organizatorji v t. i. backstageu, kjer jih pripravljajo za nastope, dostavijo dve ogromni posodi z dvema vrstama enolončnic,​ ​ki​ ​običajno​ ​poideta​ ​še​ ​pred​ ​začetkom​ ​prve​ ​modne​ ​revije.

Modni​ ​oblikovalci​ ​2.​ ​dne​ ​in​ ​opisi​ ​kolekcij

Sanija​ ​Reja​ ​Aske​ ​(SI)​ ​//Together​ ​at​ ​last
Kolekcija govori o paru nasprotij, ki se končno najdeta. Hodila sta vsak svojo pot in se velikokrat za las zgrešila. Par, ki si je tako podoben in hkrati drugačen. Razlike med njima ju dopolnjujeta in ne ločujeta. Kolekcija je kombinacija dveh svetov; romantičnega ženskega dela in realnega, konkretnega, konceptualnega in radikalnega moškega. Kot balans črnega in belega, mehkega in trdega, nežnega in grobega, barvnega in brezbarvnega. ​To združevanje nasprotij pa se gradi naprej v nekaj tretjega. Vmes se pojavljajo tudi drugačni elementi, ki nastanejo sproti. Kot majhna presenečenja, ki nas vedno znova doletijo v življenju. Namenjena je vsem, ki imajo v sebi tisto nekaj, kar jih naredi drugačne, posebne​ ​–​ ​edinstvene.

Sanija​ ​Reja​ ​Aske​ ​(SI)​ ​//Together​ ​at​ ​last Odpri galerijo

David​ ​Bacali​ ​(SI)//Isabel
V časih španske inkvizicije in podpori kraljice Isabel pri podiranju mej poznavanja tedanjega sveta je pri oblačilih vladala črnina, ki je veljala za barvo visoke mode med aristokrati. Sodobna različica se v smislu oblačenja otrese dvornih silhuet in osredotoča na potrebe sodobnega sveta, ki so bitka s časom in vsakodnevne obveznosti, hkrati pa reflektira osebno noto. Ornamentirani črno-beli vzorci z gotskimi vplivi in srebrne nianse sloga plateresco ​ spremljata ​film noir ​, ki karakterizira črnino v materialih nasprotujočih si kakovosti, matiranosti in sijaju, mehkobi in trdoti. Pret-a-porter kolekcija reinterpretira turbulentne čase in podaja navdih vsaki ženski, ki svoji osebnosti vlada s podobo moči, volje, energije, ljubezni.

​ ​David​ ​Bacali​ ​(SI)//Isabel Odpri galerijo

Nitoya​ ​(HR)//​ ​Final​ ​Cut
Kolekcijo sestavlja 10 kosov, ki so vsestransko uporabni. Oblikovalci so uporabili pet različnih vrst naravnega materiala, kot so bombaž, volna in kašmir, barvna paleta pa se giblje vse od bele, črne, temno sive, smaragdno zelene do mešanice svetlo sive in smaragdno zelene. Plašči, jakne, hlače, srajce in obleke omogočajo uporabniku, da si jih priredi po svoji želji​, ​in​ ​končni​ ​videz​ ​je​ ​odvisen​ ​od​ ​tega,​ ​kako​ ​se​ ​poigra​ ​s​ ​posameznim​ ​kosom​.

Nitoya​ ​(HR)//​ ​Final​ ​Cut Odpri galerijo

M.​ ​Fiction​ ​(SI)//Untitled
Kolekcija raziskuje, zakaj in o čem ljudje sanjajo, kako so si sanje med seboj različne in ali si jih zapomnimo. Kako se vedemo, kako razmišljamo, kako čutimo in opazujemo v resničnem življenju, se odraža v sanjah ali njihovi interpretaciji, ki je od posameznika do posameznika drugačna. V sanjah se lahko zgodi vse – uporaba različnih materialov, kombinacije in​ ​detajli.

M.​ ​Fiction​ ​(SI)//Untitled Odpri galerijo

Simona​ ​Kogovšek​ ​(SI)//Urbana​ ​bojevnica
Urbana bojevnica je ženska, ki je kar naprej v pogonu, se bojuje za svoj položaj v družbi in veljavo. Je aktivna in na račun udobnosti ni pripravljena žrtvovati modnega videza. Za svoje misije potrebuje udobna oblačila, ki poudarijo njeno žensko lepoto in ji dodajo samozavest in moč. Kolekcijo zaznamujejo zanimive kombinacije materialov različnih tekstur in kovinskih leskov. Čeprav so uporabljeni materiali mehki in prožni, dajejo občutek odločnosti, ki se kaže v kroju oblačila. Navdih so življenjska obdobja, skozi katera potujemo vsi, ne glede na spol. Medtem ko moški, po mojem mišljenju, dosežejo vrh svoje moči v poznih dvajsetih,  ženske zasijejo v poznih tridesetih. To je Simonina ženska: zrela, močna,​ ​čudovita.

Simona​ ​Kogovšek​ ​(SI)//Urbana​ ​bojevnica Odpri galerijo

Princip​ ​By​ ​Mojca​ ​Celin​ ​(SI)//​Dolce
Kapsulna kolekcija je posvečena eni od najbolj ženstvenih oblek, oviti obleki. Kolekcija jo predstavi z različnimi materiali, ki jih​ ​povezuje​ ​ista​ ​barvna​ ​paleta.

Princip​ ​By​ ​Mojca​ ​Celin​ ​(SI)//​Dolce Odpri galerijo

Mateyaneira​ ​(HR)//Cut​ ​Collection
Umirjen in praktičen dizajn je rdeča nit kolekcije, s poudarkom na preprostosti vsakega posameznega kosa. Čiste linije, ostri rezi in uporaba le črne in bele barve poudarja dve liniji kolekcije: prva je igriva in nima omejitev, je popolna za trenutke, ko želite izpostaviti svoj stil in izžarevati svojo edinstvenost, druga pa poudarja preprostost in udobnost oblačil za​ ​vsak​ ​dan.

Mateyaneira​ ​(HR)//Cut​ ​Collection Odpri galerijo

george-coletrain-790160-unsplash Converse All Stars: zanimiva dejstva o najbolj legendarnih supergah vseh časov Brlan​ ​(SI)//​Since​ ​The​ ​beginning LJFW​ ​NOVEMBER​ ​2017​ // ​1.​ ​DAN f325772b306cb198058f7c16d10272d8 Najboljše superge 2017: katere hude superge ste letos spregledali? hd-aspect-1505495805-no-118-manolo-in-his-offices 3 novi modni dokumentarci (2017), ki bi jih morali videti