Lola_MK6_GT_Car_14
Utrip mesta · mobilno

Magnifico bi rekel: »Ampak a nisi ti un, k je skoz na televiziji«. Ma ne, ne, ne, Lola Mk6 GT je avto, ki se morda zdi znan, a verjetno ni tisti za katerega ga imate. Je plod sodelovanja med Fordom in Lolo in je kasneje postal odskočna deska za ikoničen Fordov model GT40, s katerim ste ga verjetno tudi zamešali.

Podobno kot GT40 je imela tudi Lola Mk6 GT sredinsko nameščeni Fordov V8 motor, športno šasijo, peresno lahko ‘lupino’ s Kammback zadkom (obliko, nastalo na podlagi aerodinamičnih raziskav W. Kamma v 30. letih) in izjemno nizko streho. Že v letu rojstva je bila povabljena na 24 ur Le Mansa, a ker ‘lolovci’ niso imeli tovornjaka, ki bi jo pripeljal v Francijo, se je Lola na dirkališče iz angleškega Slougha odpravila kar ‘peš’.

Menjava olja je bila dovolj, da je bila pripravljena na boj. Ford je bil nad njenim krstnim nastopom več kot navdušen in je v vožnji Erica Broadleya prepoznala potencial, ki bi lahko s trona sklatil tedaj dirkaškega hegemona Ferarrija. H projektu je zato pristopil sam Henry Ford II in leto kasneje je Lolin naslednik GT40 že na svoji prvi dirki pokazal zobe. Po nekaj poporodnih krčih pa je zasijal v polni luči in sloviti Le Mans dobil kar štirikrat zapored (1966-1969). S tem je prekinil dolgoletno prevlado Ferrarija in upravičil riziko sredinske pozicije motorja.

Gromozanski uspeh GT40-ice je Lolo hitro pahnil v pozabo, o čemer pričajo zgolj tri zvarjene šasije, kar je škoda, saj je bila prav skromna Lola ‘beta’ verzija prvega fordovega zmagovalca Le Mansa. A prav to danes skupaj z zapuščino Loli zagotavlja kultni status in vrtoglave cena na dražbah.

Preberite še: Spektakularni debi Tushkovega TS600 na Red Bull ringu

Če ste na lovu za to ikono, definitivno parkirajte oči na tej strani ali pa zgolj uživajte v naslednji fotogaleriji:

Odpri galerijo
BMW-R45-Custom-Motorcycle-1 BMW R45 custom – retro je vedno “in” volkswagen-golf-sportsvan-domaca-premiera (2) VW sportsvan – Volkswagnov adut v segmentu športnih enoprostorcev Peugeot-208-GTi-30th-Anniversary-1[4] (1) Peugeot 208 GTi – najmočnejši 208 doslej huracan_017_2 Voznik drvel z lamborghini huracanom 329 km/h