Mamice, ki imajo več otrok, se počasneje starajo
V zraku · buzz buzz

Dekleta, ki razmišljate o tem, da bi imele hišo polno otrok, a vas je strah, da bodo nosečnost, porod in vzgoja terjali svoj dolg, si lahko oddahnete – več potomcev naj bi upočasnilo proces staranja in znanost je našla tehten razlog, zakaj je tako. Verjamete?

Materinstvo gotovo ni lahka naloga, saj zahteva potrpežljivost, moč in ljubezen, zaradi katerih so mame pripravljene včasih iti tudi čez meje zmogljivosti. Vendar to ne pomeni, da je materinstvo temna stran življenja, temveč poziv, ki ima številne osupljive lastnosti – med drugim naj bi bilo naravni eliksir mladosti, saj so znanstveniki ugotovili, da se ženske, ki imajo več otrok, počasneje starajo.

Pozabite na invazivne lepotne posege, saj je hiša polna otrok vaše zagotovilo za mladosten videz!

V raziskavi, objavljeni na Science Daily, so znanstveniki do te ugotovitve prišli tako, da so dvakrat v 13 letih analizirali DNK 75 žensk, in sicer njihove telomere – te so deli DNK, ki se nahajajo na koncih kromosomov, jih kot “kape” ščitijo in so kot nekakšna biološka ura, ki kaže na staranje celic. Ko pride do delitev celic, se telomere nekoliko skrajšajo, dokler jih popolnoma ne zmanjka, kar pomeni, da se celica ne more več deliti. Daljše telomere, kot so, boljše torej za človeka je. In ravno to so ugotovili pri ženskah, ki so rodile več otrok – te so imele daljše telomere, kar naj bi nakazovalo na daljšo življenjsko dobo in počasnejše staranje, ker celice ne odmirajo s takšno hitrostjo, ampak se še kar, sicer počasi, podvajajo.

In zakaj so pri ženskah, ki imajo več otrok, telomere daljše? Za počasnejše staranje naj bi bilo krivo povečevanje estrogena, ki se proizvaja med nosečnostjo – kot znanstveniki pišejo, naj bi ta hormon deloval kot močan antioksidant, za katerega sicer velja, da preprečuje neželene kemijske reakcije in poškodbo celic. Estrogen torej poskrbi za to, da se telomere počasneje krajšajo.

Znanstveniki pišejo, da je do takšnih rezultatov prišlo verjetno tudi zaradi vpliva okolja, v katerem živijo sodelujoče ženske. V gvatemalski skupnosti sicer velja, da so ženske plodne in imajo podporo prijateljev ter družine. Večja podpora, kot pišejo, pa naj bi spodbudila delovanje metabolne energije, ki lahko pozitivno vpliva tudi na tkivo, s čimer se upočasni proces staranja.

Materinski dan: 10+ razlogov, zakaj moraš biti hvaležen mami Materinski dan: 10+ razlogov, zakaj moraš biti hvaležen mami devil-wears-prada-10-vogue-12may15-rex_b 5 razlogov, zakaj so ženske boljši šefi kot moški Črni petek v Solunu v Grčiji leta 2016 5 načinov, kako trgovci uporabijo znanost, da te prepričajo v nakup izdelka shutterstock_1023975460 Odpira se prvi muzej vagin na svetu · ·