10-12-2014-39
V zraku · buzz buzz

Če so leta 1960 pri Nasi zavrnili prvo žensko, ki je hotela postati astronavtka, danes ženske pišejo novo zgodovino poletov v vesolje. Polovico bodočih astronavtov Nase, ki so se zadnji dve leti urili v centru za usposabljanje, predstavljajo ženske. Bodo postale tudi članice prve človeške odprave na Mars?

Trenutno skupino ljudi, ki se usposabljajo za astronavte, je Nasa rekrutirala leta 2013. Vsi, od tega polovica žensk, so potencialni kandidati za prvo človeško odpravo na Mars, ki jo ima Nasa v načrtu izvesti do konca leta 2030. Štiri ženske so bile, poleg svojih štirih moških kolegov, na razpisu za bodoče astronavte izbrane med več kot 6000 kandidati, nato pa so morale uspešno prestati dve leti usposabljanja v vesoljskem centru Lyndon B. Johnson.

Razdalja med Zemljo in Marsom je najkrajša, ko sta planeta v opoziciji, in je 56 milijonov kilometrov, za pot na Mars pa bodo astronavti potrebovali od šest do devet mesecev.

PREBERITE ŠE: Nasa: cinija, prva roža, ki je zrasla v vesolju

Tri od štirih astronavtk, ki so potencialne kandidatke za odpravo na Mars, so poročene, dve pa sta tudi mami. Pravijo, da bo najtežji del njihove odprave ravno ta, da bodo tako dolgo ločene od svojih družin pa tudi planeta Zemlje. Seveda pa ima njihova služba tudi kar nekaj prednosti, in ena izmed teh je edinstven pogled na vesolje. “Iz vesolja se ne vidi mej. Vidi se naš mali, osamljeni planet, na katerem pa smo vsi jezni drug na drugega. Ko bi le lahko več ljudi iz razdalje videlo, kako majhna je Zemlja in kako odvisni smo drug od drugega,” je povedala astronavtka Anne McClain.

cover-zirafa Izjemno redka rdečedlaka žirafa navdušuje znanstvenike in splet PicMonkey Collage Vroči kuharski mojstri na Instagramu Prikolica iz LEGO kock Največja počitniška prikolica iz kock Lego na svetu! Očistite superge, da bodo kot nove Kako očistiti superge, da bodo kot nove?