fbpx

Najboljša serija za ljubitelje SFCI – “For All Mankind” – Kako bi bilo, če bi vesoljska tekma nikoli ne končala?

Alternativna zgodovina vesoljske tekme

Najboljša serija za ljubitelje SFCI
Foto: Apple TV

Serija "For All Mankind", ki je na voljo na Apple TV+, nas popelje v alternativno zgodovino, kjer Sovjeti premagajo Američane v dirki na Luno. Ta intrigantna serija, ki jo je ustvaril Ronald D. Moore skupaj z Benom Nedivijem in Mattom Wolpertom, raziskuje, kaj bi se zgodilo, če vesoljska tekma nikoli ne bi končala. To je najboljša serija za ljubitelje SFCI.

To je najboljša serija za ljubitelje SFCI! “For All Mankind” se začne v letu 1969, ko Sovjetska zveza uspešno izvede prvo posadko na Luno, kar Američane postavi v nenavaden položaj. Ta zgodovinski poraz privede do novih ambicij v NASA in podaljša vesoljsko tekmo na desetletja. Serija skozi svoje sezone spremlja življenja astronavtov, inženirjev in njihovih družin, vpletenih v to tekmovalno vesoljsko odisejado, prikazuje pa tudi kako se zgodovina in tehnologija razvijata v alternativnem vesoljskem scenariju.


“For All Mankind” je serija, ki značajsko in tehnično sega onkraj običajnih televizijskih produkcij. Serija začne v času hladne vojne, kjer se ZDA in Sovjetska zveza pomerita v vesoljski tekmi. Sovjeti prvi pristanejo na Luni, kar Američane spodbudi, da svoja prizadevanja v vesolju še intenzivirajo. Vesoljska tekma tako ne usahne, ampak se še bolj razplamti, cilji pa postanejo še bolj ambiciozni: osnove na Luni, kolonizacija in celo pridelava hrane na njeni površini.

Ena izmed izstopajočih lastnosti te serije je, kako spretno združuje elemente napredne tehnologije s tehnološko zastarelimi predmeti iz preteklosti. V osemdesetih letih ljudje uporabljajo video klice, medtem ko še vedno poslušajo glasbo na gramofonih in uporabljajo stacionarne telefone. NASA se iz proračunske agencije preobrazi v dobičkonosno korporacijo, kar dodatno začini zaplet.

Foto: Apple TV
Do sedaj ima serija štiri sezone, vsaka sezona pa obsega po deset epizod. V štirih sezonah serija prinaša poglobljene like in dramatične zaplete, ki vključujejo politične igre, medosebne konflikte in monumentalne vesoljske podvige, ki so odvisni od izidov vesoljskih tekem med velikimi svetovnimi silami.
Foto: Apple TV
CGI te serije je impresiven, kar daje vesoljskim prizorom resnično prepričljivost. Prav tako serija spretno prepleta zgodovinske dogodke s fikcijo, kar nudi gledalcem priložnost, da vidijo zgodovino v novi luči. Politika, osebne zgodbe in tehnološki napredek so prepleteni na način, ki gledalca vztrajno drži v napetosti.
Foto: Apple TV
Glavne vloge zasedajo Joel Kinnaman kot Edward “Ed” Baldwin, Jodi Balfour kot Ellen Wilson, Wrenn Schmidt kot Margo Madison in drugi. Vsak lik prinaša svoj edinstven vpliv na zgodbo, ki se razvija v sklopu te vesoljske dinamike. Nekateri liki v seriji so zelo kompleksni, saj ne spadajo zgolj v črno ali belo kategorijo, ampak omogočajo gledalcu, da razume njihove motive in dileme. To serijo odlikuje tudi odlično tempiranje; prav ko bi se morda naveličali trenutne zgodbe, serija naredi časovni skok in ponudi sveže izzive.
Foto: Apple TV
Najboljša serija za ljubitelje SFCI je zelo dobro sprejeta med kritiki in gledalci, posebej zadnja sezona, ki ima na platformi Rotten Tomatoes skoraj popolno oceno. Posebej zanimiv je zaplet četrte sezone, ki vključuje skok časa na začetek 21. stoletja, kjer nova skupina rekrutov odkrije izjemno dragocen asteroid. V tej sezoni se soočajo z novimi izzivi in dramami, ki dodatno podžgejo mednarodno tekmo za vesoljsko prevlado.

Serija “For All Mankind” ponuja zanimivo mešanico znanstvene fantastike in dramatičnih človeških zgodb, ki raziskujejo, kako izbire posameznikov vplivajo na skupno prihodnost vseh nas, poudarjena pa je tudi potreba po mednarodnem sodelovanju za boljši jutri. Navdušenci nad znanstveno fantastiko in alternativno zgodovino bodo v tej seriji našli bogat vir razmišljanj in zabave​. “For All Mankind” ni zgolj še ena vesoljska opera; je premišljena, dobro izvedena serija, ki zna ujeti in obdržati pozornost gledalcev. Če ste ljubitelj zgodovine, tehnologije ali zgolj dobrih zgodb, je to serija, ki si zasluži vaš čas. Prepričan sem, da vam ne bo žal, če si boste vzeli čas za to vesoljsko avanturo, ki preizprašuje “kaj bi bilo, če …” na popolnoma nov način.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.