shutterstock_414531184
Utrip mesta · zdravje & lepota

Mitom se ni moč izogniti niti, ko gre za zdravje. In kateri miti vašega izbranega zdravnika spravljajo ob živce?

Zdravje je najpomembnejša vrednota in bi bilo smotrno, da se pregovora “preventiva pred kurativo” tudi držite. Četudi ste zdravi in se počutite dobro, lahko nekateri miti, ki jih ponavadi najdete na spletu, povzročijo škodo. Naslednja prepričanja naj ne bi bila točna in zaradi njih zdravniki izgubljajo živce.

“Prehlad zaradi mokrih las”

Obstajajo številni ljudje, ki verjamejo, da lahko zaradi mokrih las staknejo prehlad. V tujini se je to prepričanje uveljavilo zaradi Angležev, ki so uporabljali izraz catching your death of cold (resen prehlad, ker nismo v toplih in suhih oblačilih) v našem okolju pa so za to verjetno krive mame, ki so otrokom tekom odraščanja govorile, da ne smejo iz hiše z mokrimi lasmi, ker bodo zboleli.

Mokri lasje in prehlad naj ne bi imela neposredne povezave – zaradi mokrih las se lahko zgodi le, da oslabi vaš imunski sistem, kar pomeni, da postanete dovzetnejši za okužbo. Zdravniki pravijo, da je bolj kot mokri lasje pomembna higiena rok, s katero se borimo proti bakterijam, ki lahko pridejo v stik s sluznico in povzročijo dejanski prehlad.

“Vlaknine bodo rešile težave z zaprtjem.”

Konstipacija ali zaprtje je pogost pojav v sodobnem času, katerega vzrok je med drugim tudi hiter življenjski tempo, slaba prehrana in odsotnost telesne aktivnosti.

Zdravniki poročajo, da ljudje še kar verjamejo v to, da bodo s prevelikim uživanjem vlaknin rešili težave z zaprtjem – te res naj bi pomagale pri manjšem zaprtju, vendar naj ne bi bile zdravilo za konkretnejše zaprtje. Vlaknine namreč delujejo tako, da črpajo vodo do črevesja in povečajo volumen blata, vendar se pogosto zgodi, da jih kasneje težko prebavite in prevelika količina teh povzroči napihnjenost.

Če vi imate težave z zaprtjem, zdravniki svetujejo, da se obrnete na zdravnika, ki vam bo predpisal odvajalo, na katerega se črevo ne bo navadilo in morebiti polenilo.

“Prekinitev odnosa je metoda za preprečevanje nosečnosti.”

Če prakticirate prekinitev odnosa kot zaščito pred nosečnostjo, je verjetno bolje, da tega ne poveste zdravniku, ker ga boste spravili ob živce. Že v osnovi šoli so vas pri spolni vzgoji učili, da so tovrstne metode zaščite izjemno nezanesljive.

Prekinitev odnosa ni problematična le zaradi možnosti prenosa spolnih bolezni, temveč predizliva, ki se zgodi pred dejansko ejakulacijo. Ta je težaven zato, ker s seboj nosi manjšo količino semenčic, ki lahko poskrbijo za oploditev. In če si tega ne želite, je potem bolje uporabiti kakšno varnejšo obliko zaščite, kot je kondom, obroček, tabletke …

“Žvečilni gumi bo v želodcu ostal tudi do 7 let.”

Drži, da se žvečilni gumiji ne razgradijo popolnoma, vendar naj bi v 48 urah vseeno zapustili prebavni sistem. Žvečilni gumi je narejen iz naravnih in sintetičnih materialov, arom, sladil in konzervansov, ki naj bi jih človeško telo uspešno prebavilo. Človeški trakt počasneje prebavlja le smolo, ki je tudi sestavni del gumijev.

“Diagnozo lahko najdete na spletu.”

Če je verjeti diagnozi na spletu, ste že mrtvi. Brskanje po spletu za diagnozo je ena od stvari, ki jo zdravniki najbolj sovražijo. Vedno se lahko informirate o določeni težavi, saj lahko informacije pomagajo kot osnova za razgovor z zdravnikom, vendar se morate tudi zavedati, da je internet poln lažnih novic. In te lahko vaše stanje kvečjemu poslabšajo, saj se obremenjujete z diagnozo, za katero nimate zagotovila, da je resnična.

“Stik z žabo povzroči bradavice.”

Žabe in bradavice nimajo nič skupnega. Res je, da lahko na žabah najdete izbokline, ki so videti kot bradavice, vendar so to žleze, ki niso kužne.

Bradavice se prenašajo v stiku s kožo, in sicer preko ran. Žabe niso ravno čiste, zato se lahko zgodi, da se njihove bakterije prenesejo na vas, vendar naj ne bi zaradi njih dobili bradavice.

“Vadba je dovolj, da nastanejo trebušnjaki.”

Večina ljudi misli, da trebušnjaki nastanejo zgolj z vadbo. V resnici bodo hitreje “zrastli v kuhinji, z ustrezno hrano. Četudi je vadba zelo pomembna, je zdrava prehrana pomembnejša. Vsi ljudje imajo trebušnjake, le vprašanje je, koliko slojev maščobe se nahaja nad njimi. Vidni bodo le, če jeste zdravo in zmerno telovadite.

“Gluten je slab.”

Diete, ki izključujejo gluten, so na vrhuncu priljubljenosti in številni ljudje verjamejo, da je ta mešanica proteinov škodljiva za njihovo zdravje, težje pa naj bi tudi izgubili kilograme, če ga bodo uživali. Drži, da morajo osebe, ki so netolerantne na gluten, tega izločiti iz svoje prehrane, vendar to ne pomeni, da ga morate tudi vi.

Zdravniki svetujejo, da uživate gluten, če ga vaše telo sprejema, sicer vam izločitev tega iz prehane ne prinese koristi – alternative za gluten lahko vsebujejo več sladkorja in konzervansov ter manj proteinov in vlaknin, ki naj bi jih vaše telo potrebovalo.

shutterstock_1067240759 2 Smučarski poleti v Planici: 14 zanimivosti, ki jih gotovo še ne veste shutterstock_693469768 V tej evropski državi te za nošenje japonk čaka finančna kazen V katerih državah imajo moški in ženske enake pravice? V samo šestih držav na svetu imajo moški in ženske enake pravice shutterstock_326718836 Kako 21. marca do brezplačne kave? ·