Iz zakladnice muzej slabe umetnosti MOBA
V zraku · buzz buzz

Lepota je v očeh opazovalca. Kaj je lepo in kaj ne, je zato težko objektivno oceniti. Še posebej, ko je govora o umetnosti, ki jo uživamo subjektivno. To pa ni ustavilo muzeja slabe umetnosti MOBA (Museum of Bad Art), ki je prvi muzej na svetu posvečen kilavi umetnosti. A zmotno je prepričanje, da gre za zbirko krac ali otroških risbic, pač pa projektov, ki so visoko letali, a nizko pristali. In moto muzeja? ”Preslaba umetnost, da bi jo lahko ignorirali.”

Muzej slabe umetnosti MOBA (Museum of Bad Art) ni običajen muzej. Njegovi kuratorji zbirajo in razstavljajo slabo umetnost vseh pojavnih oblik. Ne gre za otroške krace, zafrkancije ali nekaj, kar je pristalo na kupu za kosovni odvoz materiala, pač pa umetnine, narejene z resnim pristopom in željo po karseda vrhunskem delu.

MOBA je pravcato zatočišče slabe umetnosti. Kaj pa sploh je slaba umetnost? Kaj je grdo in kaj lepo? Če mislite, da se je zlahka prebiti v muzej slabe umetnosti, se motite, saj ni lahko zadostiti nizkim standardom kuratorjev. Proces je zelo selektiven. Ne zanima jih kič, ne navidezno slaba in dolgočasna umetniška dela. Direktor Michael Frank je nekoč dejal, da pri določanju, kaj je grdo, uporabljajo merilo sodnika Potterja Stewarta, ki je v šestdesetih dejal, da obscenost spoznamo, ko jo vidimo. ”Pretežno iščemo umetnine, ki so bile ustvarjene z namenom podati umetniški uvid, a se je pri tem nekaj očitno zalomilo. Na umetnini mora biti nekaj takega, zaradi česar se ustaviš in se vprašaš, zakaj je umetnik nadaljeval po tej poti do konca.”

PREBERITE ŠE: Delo ruskega digitalnega umetnika vas bo pustilo odprtih ust!

Ideja za muzej se je porodila leta 1994, ko je soustanoviteljica Louise Reilly Sacco na steni našla mesto za sliko, ki jo je starinar vrgel v smeti, ohranil pa okvir. Nato so ji začeli prijatelji podarjati druge grde slike in zbirka se je ”redila in redila”. Danes ima muzej v Bostonu tri razstavne galerije, hrani pa več kot 600 kosov slabe umetnosti. Vsak trenutek je razstavljenih najmanj 70 eksponatov. Vsakega spremlja kratka interpretacija, ki razlaga slikarjevo vizijo na precej komičen način. A ko pridemo iz muzeja, začnemo ceniti necenjeno umetnost, saj je tu tako predstavljena, da nas naravnost navduši.

Galerija – muzej slabe umetnosti MOBA:

Iz zbirke muzeja slabe umetnosti MOBAOdpri galerijo

počnete napačno Teh 10 stvari že celo življenje počnete napačno emma-paillex-487293-unsplash Smučarji so srečnejši ljudje, pravi znanost Ameriški diplomati recitirajo Perešerna Ameriški diplomati v Sloveniji recitirali Prešerna in znova poskrbeli za smeh Ameriški predsedniki v mladosti Tako so bili v mladosti videti ameriški predsedniki ·