fbpx

Svetovni muzeji, ki izstopajo po svoji veličastni arhitekturi

Foto: luma.org
Zadnjič posodobljeno: :

Za javnost je odprtih množica razburljivih muzejev in kulturnih prizorišč za katere so značilni drzni dizajni. Če vas bo pot vodila v katerega od večjih turističnih mest, si ob občudovanju vseh ostalih znamenitosti nekaj časa odtrgajte tudi za ogled najznamenitejših muzejev, ki odpirajo meje v arhitekturi.

Muzej Bourse de Commerce

Maja 2021 se je v Parizu odprl nov muzej sodobne umetnosti, nov stalni dom zbirke Pinault iz 18. stoletja. Tako kot pri obnovi Palazzo Grassi in Punta della Dogana v Benetkah je bila preoblikovanje in obnova stare stavbe zaupana japonskemu arhitektu Tadau Andu. Stavba ni zahtevala le obnove, temveč tudi veliko preobrazbo, ki je vredna njene zgodovinske preteklosti in jo je sposobna prilagoditi potrebam današnjih muzejev. Projekt japonskega arhitekta daje novemu muzeju deset razstavnih galerij, ki se lahko uporabljajo kot ena celota ali kot ločeni razstavni prostori. Poleg razstavnih in gospodarskih prostorov Bourse de Commerce vsebuje avditorij s 284 sedeži s preddverjem in podzemni studio za avdio-vizualne predstavitve.

Muzej Luma Arles

Luma Arles je umetniški center na jugu Francije. Gre za 15.000 kvadratnih metrov veliko stolpnico, ki jo je zasnoval kanadsko-ameriški arhitekt Frank Gehry. Za zgradbo je Gehry vzel nekaj svojega navdiha pri postimpresionističnem slikarju Vincentu van Goghu, v upanju, da bo ujel svetlobo, ki jo je nizozemski umetnik iskal na jugu Francije, natančneje v Zvezdni noči, ki je bila naslikana v leta 1889. Stavba ima 11.000 kotnih odsevnih plošč iz nerjavnega jekla. Stavba vključuje razstavne prostore, delavnice, knjižnico, avditorij s 150 sedeži in kavarno.

Planetarij Shanghai Astronomy Museum

Shanghai Astronomy Museum se nahaja v Šanghaju. Monumentalni novi muzej je bil odprt julija 2021 in je zasnovan brez ravnih črt ali pravih kotov, kar odmeva geometrijo vesolja in dinamično energijo nebesnega gibanja. Njegova kupola obsega 38.000 kvadratnih metrov in gre za enega največjih astronomskih muzejev na svetu. Planetarij, ki so ga zasnovali v Ennead Architects služi kot izobraževalno in zabavno mesto za obiskovalce.

Muzej Pudong

Muzej umetnosti Pudong je zasnoval slavni francoski arhitekt Jean Nouvel. Ima šest nadstropij s 13 razstavnimi dvoranami in strešno teraso. Velik del zunanjosti je zgrajen iz belega granita, medtem ko je fasada, ki gleda proti reki, v celoti izdelana iz stekla. Za to stekleno fasado dva zrcaljena hodnika ustvarjata izjemno, nenehno spreminjajočo se razgledno ploščad. Mogočni prostori so zasnovani z mislijo na posebne multimedijske instalacije. Razstave zajemajo paleto klasične in sodobne kitajske in mednarodne umetnosti.

Neue Nationalgalerie

Neue Nationalgalerie je muzej sodobne umetnosti v Berlinu. Je del Narodne galerije berlinskih državnih muzejev. Ena najbolj cenjenih zgradb 20. stoletja, ki jo je leta 1968 dokončal Ludwig Mies van der Rohe, je bila ponovno odprta konec avgusta 2021. Njeno prenovo je oblikoval britanski arhitekt David Chipperfield. V muzeju lahko vidite številne poudarke sodobne umetnosti 20. stoletja. Še posebej dobro zastopani so kubizem, ekspresionizem, in nadrealizem.

MKM Küppersmühle

Gre za razširitev muzeja MKM Küppersmühle v mestu Duisburg v Nemčiji. Nova razširitev združuje industrijsko kulturo s sodobno muzejsko arhitekturo. Objekt sestavljajo trije različno višinski objekti, ki harmonično zaokrožajo niz zgradb.Nova konstrukcija tako na vizualno primeren način dopolnjuje obstoječi muzejski kompleks in tvori ustrezen zaključek niza stavb ob pristanišču. S petimi nadstropji, eno pod zemljo, objekt obsega približno 4.900 kvadratnih metrov površine. Prizidek je neposredno povezan z obstoječimi razstavnimi prostori z mostovi. Od leta 1999 ima muzej umetnost vsebuje eno najboljših zbirk nemške umetnosti od petdesetih let prejšnjega stoletja in vse do danes.

Academy Museum of Motion Pictures

Academy Museum of Motion Pictures je muzej v Los Angelesu v Kaliforniji, ki ga je zgradila Akademija za filmsko umetnost in znanost in je namenjen zgodovini, znanosti in kulturnemu vplivu filmske industrije. Zasnoval ga je Renzo Piano in gre za enega prvih tovrstni muzejev v Združenih državah. Stavba vključuje dva razstavna prostora, preddverje, galerijo, izobraževalni studio, gledališki dvorani.

Depot Boijmans Van Beuningen

Novembra 2021 je bil v Rotterdamu odprt muzej umetnin. Zrcalna zgradba v obliki sklede, hrani 151.000 umetnin, ki so jih zbirali 172 let. Na vrhu stavbe se nahaja tudi restavracija s strešnim gozdo, ki ima neverjetni razgled na Rotterdam. Depot se nahaja poleg muzeja Boijmans Van Beuningen v muzejskem parku.

M+ muzej

M+ je muzej vizualne kulture v kulturnem okrožju West Kowloon v Hongkongu. V muzeju je kar 33 galerij, ki se osredotočajo na vizualno kulturo dvajsetega in enaindvajsetega stoletja, ki zajema oblikovanje in arhitekture in vizualno umetnosti in področje vizualne kulture Hong Konga.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!