sony-xperia-1-
V zraku · tehnologija · pametni telefoni/mobilniki

Sony je običajno hotel biti v vrhu pri zaslonih, najsi bo v televizorjih ali v telefonih. Že pred leti je prvi ponudil mobilnik z ekranom 4K, z modelom Sony Xperia 1, ki so ga predstavili na MWC 2019, pa gre še korak dlje. Njegov zaslon 4K HDR je vrste OLED in obljublja najbolj pravilne barve na mobilnih napravah doslej.

Sony je lastnik enega glavnih filmskih studijev na svetu in proda največ opreme za snemanje filmov. Zato ve, kako se temu streže in kaj ustvarjalci uporabljajo pri svojem delu. In zdaj trdi, da lahko namesto monitorjev za preverjanje posnetega na »setu« vsak od ekipe gleda v telefon Sony Xperia 1 in vidi enako pravilno in lepo sliko. Ta naj bi veljalo tudi za običajne uporabnike. Tem bodo ponudniki aplikacij, med njimi Netflix in Fortnite, prilagodili sliko. Ne samo po kakovosti, ampak tudi po razmerju.

Telefon ima namreč izjemno širok zaslon, s kinematografskim razmerjem 21:9. Idealno torej za filmoljubce in gejmerje, kako bo ta ekstra dolžina telefona vplivala na nošnjo v žepu, pa bomo videli. Sony je pri modelu Xperia 1 prav tako skočil na vlak trojnih fotoaparatov. Tako bo mogoče fotografirati s tremi različnimi goriščnicami – 16, 26 in 52 mm. Kakovost bi zaradi slikovnega procesorja, povzetega iz fotoaparatov Alpha, prav tako morala storiti korak naprej.

Poleg enice je japonsko podjetje predstavilo še dve desetici. Xperia 10 in Xperia 10 Plus sta telefona srednjega razmerja, ki ima prav tako zaslon 21:9, bosta pa seveda precej cenejša in v prodajo prihajata kmalu, medtem ko bo Xperia 1 na voljo poleti.

Galerija – pametni telefoni Sony Xperia 1, Xperia 10 in Xperia 10 Plus

Sony Xperia 1Odpri galerijo

Xiaomi Mi 9 MWC 2019: Xiaomi predstavil pametna telefona Xiaomi Mi 9 in Xiaomi Mix 3 5G ezgif.com-webp-to-jpg (2) MWC 2019: pametni telefon Nokia 9 PureView s petimi zadnjimi kamerami lg-g8-thinq-cover-2 MWC 2019: LG G8 ThinQ, telefon, ki ga odkleneš z dlanjo Huawei Mate X (4) MWC 2019: pametni telefon Huawei Mate X s prepogljivim zaslonom · · ·