oskarji 2017
Kulturni izbor · film

Oskarji slovijo kot najbolj predvidljive filmske nagrade in kaže, da tudi letos ne bo kakšne izjeme. Po tem, ko je Dežela La La s konkurenco pometla na zlatih globusih, na nagradah po izboru filmskih kritikov ter na britanskih filmskih nagrada BAFTA, je videti, da bo priljubljen holivudski muzikal v nedeljo zvečer domov odnesel tudi nekaj oskarjev (najbrž tudi oskarja za najboljši film). Toda kljub svoji predvidljivosti so oskarji v zgodovini pripravili tudi nekaj presenečenj v obliki različnih modnih fiaskov, nezgod na odru ter navdihujočih govorov. V nadaljevanju si poglejte nekaj najbolj šokantnih trenutkov v zgodovini filmskih nagrad oskarjev.

Adrien Brody poljubi Halle Berry

Nepričakovan poljub, ki si ga bo za vse večne čase zapomnila tako Halle Berry kot tudi širša javnost. Dobila ga je, ko je Adrien Brody leta 2003 osvojil oskarja za najboljšega igralca (Pianist, 2002).

Nepredvidljiva zmaga Marise Tomei

Ko je Marisa Tomei osvojila oskarja za najboljšo stransko vlogo v komediji My Cousin Vinny (1992) in pri tem premagala Judy Davis, Vanesso Redgrave in Mirando Richardson, so nekateri v občinstvu domnevali, da so njeno ime s prikazovalnika besedil (trotl bobna) prebrali po pomoti. Akademija je sčasoma zadevo razrešila.

Padec Jennifer Lawrence

Po tem, ko so Jennifer Lawrence leta 2013 razglasili za prejemnico oskarja, je bila tako presenečena, da je na poti po nagrado padla po stopnicah. Svoj govor je začela z zanjo značilno iskrenostjo: “Vi zdaj stojite samo zato, ker se vam smilim. Je precej sramotno, ampak hvala vseeno.”

Jack Palance dela sklece na odru

Po tem, ko je Jack Palance osvojil oskarja za najboljšo moško stransko vlogo v filmu Mestni fantje (1991), je začel svoj govor s tem, da obžaluje dejstvo, da režiserji velikokrat podvomijo v zmožnosti igralcev v starejših letih. Odločil se je, da dokaže svojo moškost in tako na odru začel s sklecami na eni roki.

PREBERITE ŠE: Oskarji 2017: znane so nominacije za oskarje 2017

Cherina obleka

Mnogi so domnevali, da ima nenavadna Cherina obleka mogoče kaj opraviti z ignoriranjem morebitne nominacije za njeno vlogo v filmu Mask (1985). Igralka in pevka se je nato odločila, da bo raje to, kar je, kot pa da bo poskušala prepričati javnost, da jo jemlje resno.

Sestrska ljubezen Angeline Jolie

Angelina Jolie je poskrbela za zmedo s svojim govorom leta 2000, ko je prejela oskarja za najboljšo stransko vlogo v filmu Nore in svobodne (1999). Trenutno sem v šoku in tako zaljubljena v svojega brata. Pozneje so ju fotografi ujeli med ‘neprimernim’ poljubom.

Film Usodna nesreča (2004) osvoji oskarja za najboljši film

To je bila ena najbolj nepredvidljivih situacij na oskarjih, film Usodna nesreča (2004) namreč ni bil nominiran niti za zlati globus. A je kljub temu dobil oskarja za najboljši film in tako premagal favorita in kritiško priljubljenega Gora Brokeback (2005).

Patricia Arquette navduši občinstvo

Patricia Arquette je osvojila oskarja za najboljšo žensko stransko vlogo v filmu Deška doba (2014). To priložnost je izkoristila, da je opozorila na nekaj veliko bolj resnega. Opozorila je namreč na razliko med plačami moških in plačami žensk. ”To je za vsako žensko, ki je rodila, vsako davkoplačevalko in vsako državljanko: boriti se moramo za enake pravice. Zdaj je čas, da imamo vse ženske v ZDA enake plače in enake pravice kot moški.” Njen govor je bil tako spodbuden, da je Meryl Streep skoraj skočila s stola in vzklikala v podporo.

Marlon Brando zavrne oskarja

Marlonu Brandu so podelili oskarja za vlogo Vita Corleoneja v filmu Boter, vendar je ta zavrnil prihod na slovesnost. Je pa tja poslal Indijanko, aktivistko za civilne pravice Sacheen Littlefeather, ki je prebrala pismo zvezdnika in pojasnila, da Brando zavrača oskarja zaradi prikazovanja ameriških Indijancev v filmih.

John Travolta zamoči ime ‘Indina Menzel’

Kdo ve, zakaj je John Travolta zamočil napoved broadwayske zvezde Indine Menzel. Moramo pa se mu zahvaliti, saj je s tem ustvaril enega od najbolj zabavnih memov doslej.

Nagec na odru

Eden od najbolj nepredvidljivih dogodkov na podelitvi oskarjev je bil gotovo ta, ko je umetnik in borec za gejevske pravice Robert Opel leta 1974 na oder pritekel popolnoma gol.


James Bond 25 na Hrvaškem Novi film o Jamesu Bondu bodo snemali na Hrvaškem Film Skriti faktorji (Hidden Figuresm 2016) Filmski napovednik: Skriti faktorji (Hidden Figures, 2016) Planet of the Apps Napovednik: resničnostna oddaja Planet of the Apps Oskarji - glavna ženska vloga Oskarji: Vse dobitnice oskarja za glavno žensko vlogo od leta 1927 do danes · · · · ·