image
Kulturni izbor · film

Vsak mesec v kinematografe prispe nekaj novih filmov. Kljub temu pa kaže, da so nekatere filmske scene večne, saj se pojavijo v številnih celovečercih.

Roko na srce: čeprav včasih kaže, da smo filmskih klišejev že naveličani, pa jih imamo vsi radi. Gotovo ste si že ogledali film, v katerem ste zasledili katero od sedmih scen, ki so v prejšnjih desetletjih zaznamovale filmsko industrijo.

1. Izurjeni možakar v spopadu premaga celo vrsto sovražnikov, ki ga napadajo drug za drugim.

Primeri: John Wick, Jeklena Pest, Matrica Reloaded
Življenje glavnega junaka bi se v resnici končalo zelo hitro. Je pa zato užitek gledati borca, ko ta lahkotno obračunava z nasprotniki.

2. Antagonist čudežno preživi in se prekrit s krvjo vrne na prizorišče.

Primeri: Umri pokončno, Rt strahu, Zahodni strah
Po tem, ko so filmski liki že prepričani, da jim je uspelo ubiti sovražnika, se slednji vrne in poskrbi še za kakšen umor.

3. Junak se po prijetnih sanjah zbudi v nelagodnem položaju.

Primeri: Ali G Indahouse, Gospodar prstanov: Dva stolpa, Maska
Prav gotovo ste v filmu že opazili sceno, v kateri se lik po vročih sanjah zbudi ob poljubljanju svojega psa. Verjamemo, da ste se ob tem pošteno nasmejali.

4. V sklopu trenažnega procesa mora junak opravljati naloge, za katere se zdi, da so nesmiselne.

Primeri: Kickbokser, Rocky, Ne predaj se
Morda ste se že kdaj vprašali, kako bo izvajanje nenavadnih vaj, kot je denimo lovljenje piščanca z zavezanimi rokami, pripomoglo k uspehu na tekmi. Verjetno ima vse svoj namen …

5. Najstniki s plesno točko rešijo svojo dvorano pred uničenjem.

Primeri: Odpleši svoje sanje 3, Brata Blues, Breakin’ 2: Electric Boogaloo
Ples po navadi ne rešuje resničnih težav. Se pa zato v muzikalih velikokrat zgodi, da mladina s svojimi plesnimi sposobnostmi prepreči poslovnežem, da odkupijo njihov vadbeni prostor.

6. “Vsi boste umrli.”

Primeri: Koča strahu, Petek 13., A Crack in the Floor
Ko se v filmu pojavi nenavadna oseba, ki skupini mladostnikom zatrdi, da jih v gozdu čaka morilec, ji je treba zaupati.

7. Romantično poljubljanje v močnem dežju.

Primeri: skoraj vsak romantični film
Pravih zaljubljencev niti nevihta ne more ustaviti pred tem, da si izkažejo ljubezen. Scena je postala že tako tradicionalna, da si brez nje težko predstavljamo romantični film.

gotti_ew 7 filmskih napovednikov, ki jih morate pogledati big-lebowski-dude-walter-promo 9 nenavadnih dejstev iz zakulisij filmov, ki zvenijo popolnoma izmišljena 18mcmafia1-superJumbo 10 novih serij, ki jih lahko pogledaš med vikendom ROLEX SUBMARINER 6538 Najbolj ikonične filmske ure vseh časov · · ·