Nevarni modni in lepotni trendi, ki bi jih resnično morala opustiti
Utrip mesta · zdravje & lepota

Ženske, predvsem mlada dekleta, sledijo modnim trendom, ne da bi se zavedale morebitnih vplivov, ki jih ima moda na njihovo zdravje. Naj vas teh 5+ nezdravih modnih trendov vedno spomni na to, da je zdravje pomembnejše od glamurja.

Nezdravi modni trendi niso nekaj novega, temveč jih že stoletja oblikujejo številne družbe, v katerih ženske ceno lepote plačajo z bolečino.

Ti primeri dokazujejo, da razlike med preteklostjo in sedanjostjo skorajda ni. Zahvaljujoč družbenim omrežjem, se v sodobnosti informacije širijo veliko hitreje in tako poznamo veliko več nezdravih modnih in lepotnih trendov. Te, ki jih boste spoznale v nadaljevanju, pa ste najbrž preizkusile tudi same.

S tem vas želimo opomniti, da ni vse zlato, kar se svet, in da lahko zmanjšate uporabo nezdravih modnih ali lepotnih trendov, ker si boste na dolgi rok verjetno naredile uslugo.

Tangice

Tangice so priljubljene ne le, ker veljo za privlačne, temveč tudi, ker naj bi lepše oblikovale zadnjico (odstrani nadležne črte, ki se naredijo pod oblačili). Če pa pozabite na lepoto in se osredotočite zgolj na funkcionalnost, je lahko takšno perilo tudi vir zdravstvenih težav.

Če ste dovzetni za vnetja, zdravniki svetujejo, da nosite hlačke z večjo pokritostjo genitalij, ker se bo proces ozdravitve z nošenjem tangic le zavlekel. Nenehno drsenje špagic lahko domnevno povzroči tudi nastanek hemoroidov. S hlačkami, ki nudijo večjo pokritost in so izdelane iz bombaža, naj bi preprečili nastanek takšnih nevšečnosti.

Oprijete hlače

Oprijete hlače niso več le trend, temveč modni kos, ki se je zapisal v moderno modno zgodovino – njihova priljubljenost raste iz dneva v dan, kar ni niti čudno, saj popolnoma objamejo vaše obline, noge in zadnjico ter tako ustvarijo zapeljivo silhueto.

A take hlače naj ne bi bile dobre za vaše zdravje – oprijete hlače naj bi namreč povzročale mravljinčenje v nogah, njihovo pritiskanje okoli vašega pasu pa naj bi bilo odgovorno za pekočo zgago. V skrajnih primerih naj bi takšen model hlač prispeval k otekanju tkiva.

Težek nakit

Ko je govora o “statement” nakitu, je sodobna modna filozofija prepričana, da morajo biti dodatki vse večji. Pretežki uhani ali ogrlice naj bi ustvarjale precejšen pritisk na vrat, hrbet in prsni koš, prevelike zapestnice in prstani pa povzročajo bolečino v zapestju, rokah in prstih.

Push-up nedrček

Številne ženske uporabljajo podložene nedrčke, zato da bi bile njihove prsi večje. S to idejo seveda ni nič narobe, vendar lahko ima napačna izbira nedrčka negativne posledice na zdravje.

Ženske, ki imajo večje prsi, imajo ponavadi težave z bolečinami v hrbtu in rameni že zaradi same velikosti oprsja. Če še izberejo nedrček, ki jih pritiska, si ne delajo usluge, temveč se vsa teža s prsi preseli na hrbtenico, hrbet in ramena.

Opozorilni znak, da ste tudi vi izbrali napačen nedrček, so sledi, ki jih pustijo trakci na vaši koži. Ustrezen nedrček se prilega prsim in obsegu.

Pretežke torbice

Ne bi se vam smelo zdeti nenavadno, da ženske z leti nosijo vse večje torbice, saj se število stvari, ki jih morajo spraviti v torbico, veča. In več stvari, kot imate v torbici, bolj naj bi škodovali zdravju.

Pretežke torbice naj bi pritiskale na vaš hrbet, ramena in komolce. Tega morda ne boste opazile, vednar vsakodnevno nošenje torbice naj bi po svoje deformiralo telo.

V torbici bi morali nositi manj stvari ali uporabite nahrbtnik, ki poskrbi za to, da se teža stvari v njem enakomerno porazdeli po ramenih in hrbtu.

Solarij

O solariju verjeno ni treba posebej govoriti, saj svetovni inštituti za varovanje zdravja že leta opozarjajo na njegove škodljive vplive. Sevanje v v solariju naj bi imelo enako učinke kot nevarni ultraviolični žarki. Zagorelost naj bi nakazovala poškodbe kože, ki naj bi se z barvo branila pred škodljivim sevanjem. Zdrave meje uporabe solarij naj tako ne bi bilo.

Sevanje naj bi pospešilo staranje kože, imelo naj bi tudi negativne vplive na imunski sistem in celo povečalo možnosti za nastanek kožnega raka.

Visoke pete

Ženske toplo pozdravljajo visoke pete, ki vsako modno kombinacijo dvignejo na višjo raven. Ne samo, da so v vaše noge videti daljše, temveč ste tudi optično vitkejše. Ko jih boste naslednjič nameravale obuti, najprej razmislite, kako zaradi njih trpi vaše zdravje.

Visoke pete ustvarjajo nepotreben pritisk na hrbtenico in kolena. Prepogosto nošenje naj bi vplivalo tudi na mišice meč. Višja, kot je peta, večja je obremenitev v vaših nogah, ki morajo nositi vašo celotno telesno težo, s čimer se povečajo možnosti za padec, poškodbe kolen ali gležnjev.

Plastične operacije

Plastične operacije so že ekstremen poseg, a nekatere ženske so prepričane, da je zaradi lepote vredno trpeti. Obstajali naj bi namreč nekateri nevarni postopki, zaradi katerih imajo lahko ženske težave.

V zadnjem času so številne ženske na družbenih omrežjih začele ozaveščati o škodljivosti implantatov, pri katerih telo začne zavračati nevarne snovi, ki so jih ženske vsadile v zadnjico, prsi, ustnice …

Strupena ličila

Presenečeni bi bili, koliko strupov vsebujejo ličila, četudi so na prvi pogled zaradi privlačne embalaže videti dobro. Raziskovalci so ugotovili, da naj bi se v več kot 75 % ličil nahajale snovi, kot so svinec, kadmij, aluminij, krom …

To seveda ne pomeni, da se morate nehati ličiti, temveč bi bilo smotrno, da privarčujete nekaj denarja in kupite izdelke višje kakovosti ali kozmetiko, izdelano iz naravnih sestavin, ki ima kratek rok trajanja.

shutterstock_414531184 Miti o zdravju, ki zdravnike spravljajo ob živce shutterstock_284178131 Spomladanska utrujenost: kako jo pregnati? 3+ slabe navade, zaradi katerih se hitreje stara tvoja koža 3+ slabe navade, zaradi katerih se hitreje stara tvoja koža 5 načinov, kako v enem tednu do boljšega zdravja in videza – in 5 stvari, ki jih nikoli ne bi smeli narediti 5 načinov, kako v enem tednu do boljšega zdravja in videza ·