preview-8766610-1200x630-99-1545905486
V zraku · buzz buzz

Lepotni ideali se skozi prostor in čas spreminjajo, koliko so nam ti pomembni, pa nekoliko manj. V tem članku si lahko ogledate seznam 10 bizarnih stvari, ki so jih v preteklosti počeli za lepši videz. Takšno potovanje v preteklost nam morda lahko osvetli absurdnost določenih sodobnih lepotnih idealov.

To je 10 bizarnih stvari, ki so jih ljudje v preteklosti počeli za lepši videz. Katere pa so trapasti lepotni ideali sedanjosti?

Barvanje zob s črno barvo

V 18. stoletju so si zgolj bogate družine lahko privoščile sladkarije. Zaradi slabših higienskih standardov, kot jih poznamo danes, je to pomenilo, da so imeli tisti, ki so sladkarije pogosto jedli, tudi precej slabše zobe. Ljudje so si začeli namenoma barvati zobe s črno barvo, da so dajali vtis, da so dovolj bogati, da si lahko privoščijo sladkor in sladkarije. 

Korzeti in odstranjevanje reber

V viktorijanskih časih so ženske nosile neudobne korzete, ki je zožal in poudaril njihov pas. Danes pa si nekatere ženske menda celo odstranijo spodnji par reber, da dosežejo isti namen.

Ozek ovratnik

Ženske še zdaleč niso edine žrtve nerealnih lepotnih idealov. V drugi polovici 19. stoletja je bil med moškimi popularen zelo ozek ovratnik. Ovratniki so bili takrat tako ozki, da so zaradi njih nekateri moški celo umrli. 

Pričeske

Popularne pričeske se ves čas spreminjajo in vedno, ko pogledamo za nazaj, se smejimo, kako se jim je takšna frizura lahko zdela lepa. 

Lotosovi stopala

V 10. stoletju je kitajski emperor Li Yu naročil svoji plesalki Yao Niang, da si poveže stopala v obliki meseca in pleše na konicah prstov. Povezovanje stopal in tako njihovo nasilno preoblikovanje, je postala moda, ki se je na Kitajskem obdržala do 19. stoletja. Dekleta, ki tega lepotnega ideala niso upoštevala, so imela zelo majhne možnosti za poroko. 

Blatna kopel s krokodiljimi iztrebki

Blatne kopeli so v uporabi še danes. Včasih pa so jih uporabljali z mešanico živalskih iztrebkov, ki naj bi imeli dobre učinke proti staranju kože. Najbolj učinkoviti naj bi bili krokodilji iztrebki. 

Radioaktivna kozmetika

Po odkritju radiuma so radioaktivne snovi začeli uporabljati tudi v kozmetiki. Ta naj bi delovala prav čudežno pomlajevalno. Takrat seveda še niso poznali nevarnih stranskih učinkov radioaktivnih snovi. 

Rastlina Belladonna

Rastlino Belladonno so v preteklosti uporabljali za kapljice za oči. Sok te rastline razširi zenice, kar naj nam bi bilo bolj privlačno. Vendar pa je takšna kozmetika zelo strupena in lahko v prekomerni uporabi vodi celo do trajne slepote.

Pitje urina

V preteklosti so verjeli, da pitje urina pobeli zobe. Verjetno je to v resnici tudi delovalo, saj urin vsebuje amoniak, ki je dober čistilni agent. 

Lepotna znamenja

Umetna lepotna znamenja so se na začetku uporabljala za prekrivanje raznih brazgotin in drugih nepravilnosti na koži, potem pa so postala znamenje bogatih in so jih uporabljali vsi, ki so si jih lahko privoščili. 

shutterstock_362977286 Posteljni fitnes: položaji med rjuhami, pri katerih pokuriš največ kalorij in oblikuješ telo m_original_172f122b84 Zakaj ni nič narobe, če svojih novoletnih zaobljub ne izpolniš? shutterstock_761191564 3 načini, kako se ‘znebiti’ božičnega drevesa, ko je čas, da se od njega posloviš Osebni predmeti, ki si jih ni higienično deliti niti z najbližnjimi Osebni predmeti, ki si jih ni higienično deliti niti z najbližnjimi · ·