Nevarni modni in lepotni trendi, ki bi jih resnično morala opustiti

Nevarni modni in lepotni trendi, ki bi jih resnično morala opustiti

Ženske, predvsem mlada dekleta, sledijo modnim trendom, ne da bi se zavedale morebitnih vplivov, ki jih ima moda na njihovo zdravje. Naj vas teh 5+ nezdravih modnih trendov vedno spomni na to, da je zdravje pomembnejše od glamurja.

Nezdravi modni trendi niso nekaj novega, temveč jih že stoletja oblikujejo številne družbe, v katerih ženske ceno lepote plačajo z bolečino.

Ti primeri dokazujejo, da razlike med preteklostjo in sedanjostjo skorajda ni. Zahvaljujoč družbenim omrežjem, se v sodobnosti informacije širijo veliko hitreje in tako poznamo veliko več nezdravih modnih in lepotnih trendov. Te, ki jih boste spoznale v nadaljevanju, pa ste najbrž preizkusile tudi same.

S tem vas želimo opomniti, da ni vse zlato, kar se svet, in da lahko zmanjšate uporabo nezdravih modnih ali lepotnih trendov, ker si boste na dolgi rok verjetno naredile uslugo.

Tangice

Tangice so priljubljene ne le, ker veljo za privlačne, temveč tudi, ker naj bi lepše oblikovale zadnjico (odstrani nadležne črte, ki se naredijo pod oblačili). Če pa pozabite na lepoto in se osredotočite zgolj na funkcionalnost, je lahko takšno perilo tudi vir zdravstvenih težav.

Tangice so lahko vir zdravstvenih težav.
Tangice so lahko vir zdravstvenih težav.

Če ste dovzetni za vnetja, zdravniki svetujejo, da nosite hlačke z večjo pokritostjo genitalij, ker se bo proces ozdravitve z nošenjem tangic le zavlekel. Nenehno drsenje špagic lahko domnevno povzroči tudi nastanek hemoroidov. S hlačkami, ki nudijo večjo pokritost in so izdelane iz bombaža, naj bi preprečili nastanek takšnih nevšečnosti.

Oprijete hlače

Oprijete hlače niso več le trend, temveč modni kos, ki se je zapisal v moderno modno zgodovino – njihova priljubljenost raste iz dneva v dan, kar ni niti čudno, saj popolnoma objamejo vaše obline, noge in zadnjico ter tako ustvarijo zapeljivo silhueto.

Ozko oprijete hlače naj ne bi bile dobre za vaše zdravje.
Ozko oprijete hlače naj ne bi bile dobre za vaše zdravje.

A take hlače naj ne bi bile dobre za vaše zdravje – oprijete hlače naj bi namreč povzročale mravljinčenje v nogah, njihovo pritiskanje okoli vašega pasu pa naj bi bilo odgovorno za pekočo zgago. V skrajnih primerih naj bi takšen model hlač prispeval k otekanju tkiva.

Težek nakit

Ko je govora o “statement” nakitu, je sodobna modna filozofija prepričana, da morajo biti dodatki vse večji. Pretežki uhani ali ogrlice naj bi ustvarjale precejšen pritisk na vrat, hrbet in prsni koš, prevelike zapestnice in prstani pa povzročajo bolečino v zapestju, rokah in prstih.

Tudi pretežek nakit je lahko problematičen.
Tudi pretežek nakit je lahko problematičen.

Push-up nedrček

Številne ženske uporabljajo podložene nedrčke, zato da bi bile njihove prsi večje. S to idejo seveda ni nič narobe, vendar lahko ima napačna izbira nedrčka negativne posledice na zdravje.

Izberite ustrezen nedrček!
Izberite ustrezen nedrček!

Ženske, ki imajo večje prsi, imajo ponavadi težave z bolečinami v hrbtu in rameni že zaradi same velikosti oprsja. Če še izberejo nedrček, ki jih pritiska, si ne delajo usluge, temveč se vsa teža s prsi preseli na hrbtenico, hrbet in ramena.

Opozorilni znak, da ste tudi vi izbrali napačen nedrček, so sledi, ki jih pustijo trakci na vaši koži. Ustrezen nedrček se prilega prsim in obsegu.

Pretežke torbice

Ne bi se vam smelo zdeti nenavadno, da ženske z leti nosijo vse večje torbice, saj se število stvari, ki jih morajo spraviti v torbico, veča. In več stvari, kot imate v torbici, bolj naj bi škodovali zdravju.

Pretežke torbice naj bi pritiskale na vaš hrbet, ramena in komolce. Tega morda ne boste opazile, vednar vsakodnevno nošenje torbice naj bi po svoje deformiralo telo.

Pretežke torbice naj bi pritiskale na vaš hrbet, ramena in komolec.
Pretežke torbice naj bi pritiskale na vaš hrbet, ramena in komolec.

V torbici bi morali nositi manj stvari ali uporabite nahrbtnik, ki poskrbi za to, da se teža stvari v njem enakomerno porazdeli po ramenih in hrbtu.

Solarij

O solariju verjeno ni treba posebej govoriti, saj svetovni inštituti za varovanje zdravja že leta opozarjajo na njegove škodljive vplive. Sevanje v v solariju naj bi imelo enako učinke kot nevarni ultraviolični žarki. Zagorelost naj bi nakazovala poškodbe kože, ki naj bi se z barvo branila pred škodljivim sevanjem. Zdrave meje uporabe solarij naj tako ne bi bilo.

Sevanje naj bi pospešilo staranje kože.
Sevanje naj bi pospešilo staranje kože.

Sevanje naj bi pospešilo staranje kože, imelo naj bi tudi negativne vplive na imunski sistem in celo povečalo možnosti za nastanek kožnega raka.

Visoke pete

Ženske toplo pozdravljajo visoke pete, ki vsako modno kombinacijo dvignejo na višjo raven. Ne samo, da so v vaše noge videti daljše, temveč ste tudi optično vitkejše. Ko jih boste naslednjič nameravale obuti, najprej razmislite, kako zaradi njih trpi vaše zdravje.

Visoke pete ustvarjajo nepotreben pritisk na hrbtenico in kolena.
Visoke pete ustvarjajo nepotreben pritisk na hrbtenico in kolena.

Visoke pete ustvarjajo nepotreben pritisk na hrbtenico in kolena. Prepogosto nošenje naj bi vplivalo tudi na mišice meč. Višja, kot je peta, večja je obremenitev v vaših nogah, ki morajo nositi vašo celotno telesno težo, s čimer se povečajo možnosti za padec, poškodbe kolen ali gležnjev.

Plastične operacije

Plastične operacije so že ekstremen poseg, a nekatere ženske so prepričane, da je zaradi lepote vredno trpeti. Obstajali naj bi namreč nekateri nevarni postopki, zaradi katerih imajo lahko ženske težave.

Plastične operacije so že ekstremen poseg!
Plastične operacije so že ekstremen poseg!

V zadnjem času so številne ženske na družbenih omrežjih začele ozaveščati o škodljivosti implantatov, pri katerih telo začne zavračati nevarne snovi, ki so jih ženske vsadile v zadnjico, prsi, ustnice …

Strupena ličila

Presenečeni bi bili, koliko strupov vsebujejo ličila, četudi so na prvi pogled zaradi privlačne embalaže videti dobro. Raziskovalci so ugotovili, da naj bi se v več kot 75 % ličil nahajale snovi, kot so svinec, kadmij, aluminij, krom …

Ličila naj bi vsebovala veliko strupov.
Ličila naj bi vsebovala veliko strupov.

To seveda ne pomeni, da se morate nehati ličiti, temveč bi bilo smotrno, da privarčujete nekaj denarja in kupite izdelke višje kakovosti ali kozmetiko, izdelano iz naravnih sestavin, ki ima kratek rok trajanja.

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Najboljše električne zobne ščetke 2020: zagotovite si čistejše, bolj zdrave in bele zobe