Zapuščeni olimpijski objekti po svetu
Utrip mesta · arhitektura · Utrip mesta · šport

Številni olimpijski objekti, ki so bili na vrhuncu svoje popularnosti (v času olimpijskih iger) arhitekturni višek, danes kažejo klavrno podobo, ki je daleč od tiste izpred let, ko se je tam trlo ljudi. Po umiku soja žarometov so postali dom potepuških psov in mačk ter plevela. Z mnogimi nekdanjimi olimpijskimi prizorišči se je usoda kruto poigrala in tam boste danes zaman iskali nekdanji blišč. Kateri so ti zanemarjeni in zapuščeni olimpijski objekti, ki so daleč od podobe iz svojih najboljših let, izveste v nadaljevanju.

Organizacija olimpijskih iger je velika čast za državo, a hkrati ekstremno drag šport. Številni olimpijski objekti, zgrajeni posebej za največji športni dogodek na svetu, za katere so države gostiteljice postrgale denar na vseh koncih in krajih, so, potem ko so olimpijske igre pospravile kovčke in ko so odšli še zadnji novinarji in sponzorji, ostali “brezposelni”, saj je večina držav zadeve zastavila brez potrebne vizije, denarja za vzdrževanje pa je hitro zmanjkalo.

Se spomnite znamenitega Ptičjega gnezda iz olimpijskih iger v Pekingu 2008? Ta danes sicer ni zapuščen, zato pa večino časa sameva. Občasno so tam koncerti, kulturne prireditve in pozimi drsališče. Vsekakor je daleč od svoje nekdanje slave. A številnim objektom, kot boste spoznali v nadaljevanju, se piše še precej slabše. Mnogi so namreč postali ruševine, ki jih povohajo le še potepuške živali in kjer je vajeti v svoje roke prevzela narava. Čeprav se vsi organizatorji zaklinjajo drugače in po igrah iščejo vsebine, ki bi zapolnile objekte, številna postanejo mesta duhov in na ta način z zamikom razgaljajo ves blišč in bedo olimpijskih iger. Kjer so nekoč potekala tekmovanja in se uresničevale sanje, so danes prizori kot iz nočnih mor.

PREBERITE ŠE: Olimpijske igre: nenavadni olimpijski športi, ki jih ni več

Olimpijske igre so za državo gostiteljico enormen finančni zalogaj, pa naj bo še tako bogata. In če se investitorji za gradnjo še nekako najdejo, je treba tiste, ki bi prevzeli stroške vzdrževanja po igrah in prizorišča napolnili z vsebino, iskati z lučjo pri belem dnevu, sploh za objekte, ki so zrasli za manj komercialne športe. Zato številni tovrstni objeti, ki jih je v času iger osvetljevalo na tisoče reflektorjev, potem ko se ti ugasnejo, začnejo propadati. Grške igre leta 2004 v Atenah so bile za grško ekonomijo prava grška tragedija. Nič bolje je ni odnesel Peking leta 2008, London pa je leta 2012 že imel nekaj vizije in tako že pred olimpijskimi igrami razmišljali o nadaljnji usodi svojih objektov, zato je zgradil številne montažne objekte, ki so jih lahko brez težav odstranili in jih ni doletela kruta usoda olimpijskih objektov, ki jih predstavimo v nadaljevanju, ki so bili prežvečeni, izpljunjeni in so danes pozabljenih od vseh ter prepuščeni na milost in nemilost narave. Kaj čaka objekte na PIO Rio 2016, bo pokazal čas.

Zapuščeni olimpijski objekti po svetu:

Olimpijska bob steza na gori Trebević pri Sarajevu (zimske olimpijske igre Sarajevo 1984) nekoč ...Odpri galerijo
PS1 - hiša v skali PS1 – domovanje za sodobnega jamskega človeka Stara ladja spremenjena v paviljon. Temp’L – fascinanten paviljon iz stare zarjavele ladje Kip kitajskega boga vojne Najvišji kipi na svetu waterlovt-facilities WATERLOVT – luksuzna in samozadostna plavajoča hiša · · · ·