najboljsi filmi oskarji
Kulturni izbor · film

Le še en dan nas loči do filmskega dogodka leta, prireditve oskarji 2019. V tekmi za zlati kipec za najboljši film so Črni panter, BlacKkKlansman, Bohemian Rhapsody, Najljubša, Zelena knjiga, Roma, Zvezda je rojena in Podpredsednik. Trenutno obstaja 90 filmov, ki so prejeli eno najprestižnejših filmskih nagrad na svetu – oskarja – zato je oznaka »najboljši med najboljšimi« res težko dodeljiva. Kateri so torej po našem mnenju najboljši filmi, ki so v 90-letni zgodovini prejeli oskarja? Smo morda katerega pozabili?

Oskarji 2019 so resnično pred vrati, podeljeni bodo namreč jutri, 24. februarja. To bo že 91. prireditev, ko bodo razglasili najboljši film lanskega leta, za katera so letos nominirali 8 filmov. Več o nominacijah za letošnje oskarje si lahko preberete tukaj.

V svoji 90-letni zgodovini so v kategoriji najboljšega filma slavile različne filmske zvrsti – kritiško priznani filmi, ki so osvojili vse generacije (Schindlerjev seznam, Boter), filmi, ki poskrbijo za dobro razpoloženje (Forrest Gump, Umetnik) ter kontroverzni filmi, ki si po mnenju mnogih tisto leto niso zaslužili oskarja (Usodna nesreča, Bombna misija). Več o slednjih si lahko preberete na tej povezavi.

A niso le filmi tisti, ki veljajo za kontroverzne. Oskarji ne bi bili oskarji, če ne bi na njih prišlo do raznih šokantnih trenutkov in preobratov. Tako se je med drugim na podelitvi leta 1974 na odru pojavil nagec, leta 2000 pa je Angelina Jolie bratu izpovedala ljubezen, kar se je marsikomu zdelo neprimerno. Da pa to še ni bilo dovolj, je prah dvignil še njun neokusen poljub. Več o tovrstnih trenutkih, ki so se v zgodovino filmske prireditve leta vpisali po svoji šokantnosti, si lahko preberete na tej povezavi.

Le trije filmi so v celotni zgodovini podelitve prestižnih filmskih nagrad prejeli »velikih 5«, torej oskarja za najboljši film, najboljšega režiserja, najboljšega glavnega igralca, najboljšo glavno igralko in najboljši scenarij (izvirni ali prirejeni): romanca Zgodilo se je neke noči (1934), komična drama Let nad kukavičjim gnezdom (1975) in triler Ko jagenjčki obmolknejo (1991). In najbrž ni treba posebej poudarjati, da lahko te filme zlahka uvrstimo med »najboljše med najboljšimni«. Sicer pa ta velikopotezni met žal letos ne bo uspel nikomur, saj ni filma, ki bi bil nominiran v vseh petih kategorijah. Kateri so torej z oskarjem nagrajeni filmi, ki si po našem mnenju zaslužijo naziv »najboljši«?

Forrest Gump (1994)

Boter (The Godfather, 1972)

V vrtincu (Gone with the Wind, 1939)

Schindlerjev seznam (Schindler’s List, 1993)

Boter 2 (The Godfather: Part II, 1974)

Casablanca (1942)

Gospodar prstanov: Kraljeva vrnitev (The Lord of the Rings: The Return of the King, 2003)

Gladiator (2000)

Dvojna igra (The Departed, 2006)

Moje pesmi, moje sanje (The Sound of Music, 1965)

Ni prostora za starce (No Country for Old Men, 2007)

Pogumno srce (Braveheart, 1995)

Deževni človek (Rain Man, 1988)

Amadeus (1984)

Lovec na jelene (The Deer Hunter, 1978)


the-cabin-in-the-woods-505e68fc36f67 10 filmov, ob katerih bo tvoja draga zdržala do konca Dekle najde lokacije snemanj ikoničnih filmov in jih oživi Dekle najde lokacije snemanj ikoničnih filmov in jih oživi Casa De Carne: restavracija, v kateri mora gost zaklati 'svojo hrano' Casa De Carne: restavracija, v kateri mora gost zaklati ‘svojo hrano’ Oskarji 2019: vse, kar morate vedeti pred začetkom filmskega dogodka leta Oskarji 2019: vse, kar morate vedeti pred začetkom filmskega dogodka leta · · ·