shakespeare-in-love-gwyneth-paltrow-and-joseph-fiennes-1998-everett-collection
Kulturni izbor · film

Oskarji 2019 se približujejo z astronomsko hitrostjo! Zagotovo že imate svojega favorita, ki bi si zaslužil prestižni zlati kipec in tako postal najboljši film preteklega leta. A saj veste, vedno ne gre vse po načrtu. In dokaz za to so tudi kontroverzne zmage določenih filmov, ki so, po mnenju mnogih, za zlati kipec preskromni. A ta presenečenja so bistveni del slovesnosti, tako pomembni, kot je tradicija pretiranih (in velikokrat praznih) govorov ter posnetki rahlo opitih in smejočih se zvezdnikov, ki se le tako lahko prebijejo skozi sedemurno slovesnost. V nadaljevanju si poglejte, kateri so najkontroverznejši filmi, ki so prejeli oskarja za najboljši film.

Oskarji 2019 bodo podeljeni 24. februarja, kdo pa bo v tekmi za zlati kipec, pa bomo izvedeli danes. Najbrž nas čaka kakšno presenečenje, kar pa seveda ni nič novega. Poglejte si, kateri so najkontroverznejši filmi, ki so prejeli oskarja za najboljši film.

Romantična drama
Zaljubljeni Shakespeare
ZDA, Velika Britanija, 1998, Shakespeare in Love

Film portretira mladega Shakespeara, ki v pravem trenutku spozna svojo muzo. Iz neznanega razloga je porazil dve vojni drami, in sicer Reševanje vojaka Ryana in Življenje je lepo. Nekateri domnevajo, da je za to zaslužna Weinsteinova agresivna oglasna kampanja za film.

Kriminalna drama
Usodna nesreča
ZDA, Nemčija, 2004, Crash

Drama Paula Haggisa o rasizmu v ZDA je bila tako kontroverzna zmagovalka, da ljudje še danes govorijo, da si film ni zaslužil zlatega kipca. Ne samo, da si oskarja naj ne bi zaslužil, uspel je premagati zelo cenjena filma, kot sta Gora Brokeback in Senca preteklosti.

Komična drama
Šofer gospodične Daisy
ZDA, 1989, Driving Miss Daisy

Komična drama, v kateri sta zaigrala Morgan Freeman in Jessica Tandy, je uspela premagati filme V vročici noči, Društvo mrtvih pesnikov in Rojen 4. julija. Kritiki so filmu poleg povprečnosti očitali tudi, da “podtekst, ki povzema hrepenenje po dobrih starih časih pred gibanjem za državljanjske pravice.”

Zgodovinska drama
Kraljev govor
Velika Britanija, ZDA, Avstralija, 2010, King’s Speech

Prestižna drama o princu, ki končno premaga jecljanje, po mnenju mnogih ne bi smela dobiti zlatega kipca. A Akademija je menila drugače. Kraljevi govor je tako nerayložljivo porazil filme Socialno omrežje, Pravi pogum in Črni labod.

Drama
Navadni ljudje
ZDA, 1980, Ordinary People

Ni mogoče zanikati, da je film Roberta Redforda močna družinska drama o divji, čustveni poštenosti. A še 38 let po osvojenem zlatem kipcu so mnenja deljena; lahko rečemo, da je film boljši, kot Lynchev Človek slon ali pa Scorsesejev Razjarjeni bik?

Športna drama
Rocky
ZDA, 1976

Vsi smo vzljubili Rockyja. Ampak, bi raje izbrali Stallonovo boksarsko dramo ali Scorsesejevo srhljivo mojstrovino Taksist? Akademija je raje izbrala prvo, čeprav se kritiki ne strinjajo. Taksist bi moral Rockya “knokavtirati” z enim samim zamahom.

Muzikal
Chicago
ZDA, Nemčija, Kanada, 2002

Leta 2003 sta se za zlati kipec borila predvsem Pianist Polanskega in Jacksonov Gospodar prstanov. Le malokdo je slutil, da bo oder zavzel muzikal Chicago, v katerem sta zaigrali Renée Zellweger in Catherine Zeta-Jones.

Romantična drama
Angleški pacient
ZDA, Velika Britanija, 1996, The English Patient

Akademija je zlati kipec za najboljši film leta 1997 ‘vrgla’ v roke zaspani drami Angleški pacient namesto trilerju Fargo bratov Coen. No, takšno je bilo vsaj mnenje večine, ki je menila, da si slednji veliko bolj zasluži oskarja.


BFI-Re-Release-9-2-5 15 filmov, ki jih mora videti vsaka ženska preden dopolni 40 KINO: Vse, samo romantika ne Filmi februar 2019: vse, samo romantika ne velvet-buzzsaw-2019-jake-gyllenhaal copy Filmski napovedniki 2019: 10 novih napovednikov, ki si jih morate ogledati BeFunky-collage Filmski posterji s smešnimi Photoshop spodrsljaji, ki so postali viralni · ·