la-et-mn-scenes-grand-budapest-hotel-photos
V zraku · buzz buzz

Vsi poznamo radosti in užitke, ki jih prinese sladkanje z dobro torto oziroma sladico. To pa ni edina stvar pri sladici, ki na nas vpliva blagodejno. Če ste peki sladic do zdaj posvečali le malo pozornosti, se bo to kmalu spremenilo. Po mnenju znanstvenikov pečenje sladic na naše duševno zdravje vpliva enako blagodejno kot meditacija.

Odmerjanje, mešanje, gnetenje …, vsa prizadevanja za pripravo sladice imajo na naše duševno stanje veliko večji učinek, kot pa samo preprost nakup sladice ali drugih dobrot v pekarni.
Po mnenju več psihologov lahko peka na nas vpliva enako dobro, kot meditacija vpliva na jogije. In razlog za tem je precej preprost. Ko meditiramo, si vzamemo trenutek v tišini, ko razmišljamo in se osredotočamo, kar nas razbremeni vsega stresa, takšen proces pa se dogaja tudi pri peki.

Donna Pincus, izredna profesorica psiholoških znanosti in znanosti, ki preučujejo človeške možgane, je pojasnila, da peka od možganov zahteva veliko pozornosti. Moramo namreč meriti ter se osredotočati na na primer valjanje testa. Če se osredotočamo na vonj in okus, če smo prisotni pri ustvarjanju, je to dejanje čuječnosti v točno tem trenutku, kar zmanjšuje stres. In to do te mere, da obstaja cela veja zdravljenj, posvečenih kulinarični terapiji, ki je lahko izjemno pomembna. John Whaite, zmagovalec oddaje The Great British Baking Show, trdi, da je peka tista, s katero je premagal depresijo.

PREBERITE ŠE: Raziskava pokazala, da v vroči kopeli ‘pokurimo’ enako število kalorij kot pri teku

A ni le osredotočanje na tukaj in zdaj tisto, kar dela peko tako terapevtsko. V težkih časih je lahko hrana sredstvo komunikacije in podpore, medtem ko nam ideja, da smo nekaj naredili sami, daje občutek uspešnosti. Donna v nadaljevanju še razloži, da lahko pečenje in pripravljanje sladic in pekovskih izdelkov za druge poveča občutek ugodja, prispeva k zmanjšanju stresa in nam daje občutek, da smo storili nekaj dobrega za ta svet, kar morda celo poveča pomen življenja in povezavo z drugimi ljudmi.

Otroške igre naše mladosti. Otroške igre iz preteklosti, s katerimi smo si krajšali čas pred prihodom pametnih telefonov Beyoncé - Instagram Ne boste verjeli, koliko Beyoncé zasluži za eno Instagram objavo BeFunky Collage Edinstveni dvojčici s svojim videzom osvajata internet ''Neodgovoren'' oče Je to najbolj neodgovoren oče na svetu? Ne obsojajte ga prehitro! · · · · ·