Drevesna hiša v celjskem Mestnem gozdu
Utrip mesta · arhitektura

Celje je eno tistih mest s to srečo, da ima v neposredni bližini gozdove, ki so povrh še prepredeni z gozdnimi potmi. Mestni gozd pa je zdaj celjska občina skupaj s celjsko enoto Zavoda za gozdove Slovenije in hrvaškimi partnerji zahvaljujoč evropskim sredstvom nadgradila še z opremo za rekreacijo ter izobraževalnimi in doživljajskimi vsebinami. V sklopu pilotskega projekta GREEN4GREY je zrasla tudi največja atrakcija projekta, drevesna hiša, ki bo uradno otvoritev doživela 19. septembra 2015.

V celjskem Mestnem gozdu je v sklopu pilotskega projekta GREEN4GREY- zavzema za trajnostno upravljanje gozdov Celja (in Rovinja), revitalizacijo primestnih pljuč, pa promocijo narave kot tudi kulturne vrednosti- pod eno od krošenj zrasla prikupna drevesna hiša. Ta bo za razliko od hišic na drevesih drugod po Sloveniji (Bled, Luče,…), ki so namenjene predvsem v turistične namene, izobraževalne narave, kjer bodo vrtci in šoli lahko izvajali gozdno pedagogiko (poučevanje o gozdovih, sobivanju z naravo, ipd.), bo pa tudi prizorišče delavnic in srečanj kot tudi kulturno stičišče, seveda pa bodo imeli do nje dostop tudi posamezniki. Hiša se razteza na 60 kvadratnih metrih in lahko hkrati gosti do 30 ljudi, okoli pa še dodatnih 40.

PREBERITE ŠE: Garden Village Bled – pravljične dvonadstropne hiške na drevesih

Uradna otvoritev drevesne hiše v Mestnem gozdu bo 19. septembra 2015 ob 16. uri, vsi obiskovalci gozda pa jo lahko občudujejo že danes. Ta informativno-izobraževalna hiša pod krošnjami pa kot rečeno ni edina pridobitev v sklopu evropskega projekta GREEN4GREY, saj je Mestni gozd na območju Anskega vrha, ki je prepreden s 14-kilometrskim omrežjem večnamenskih gozdnih poti, bogatejši še za izobraževalno-izkustveno in sedmerico doživljajsko-rekreativnih poti (trim steza z deseterico telovadnih naprav), kopico novih klopi, zrasli pa so tudi prireditveni oder, drevesna opazovalnica in gozdno otroško igrišče.


Moolight Cabin Moonlight Cabin – preprosta koča, ki se kopa v mesečini Prenovljena mehiška knjižnica Prenovljena knjižnica v Monterreyu navdušuje s sodobnim dizajnom PicMonkey Collage To je edinih šest hotelov na svetu, ki premorejo sedem zvezdic! Panorama House Panorama House – fascinantno panoramsko stanovanje, kjer nič ne ostane med štirimi stenami ·