Polymaker XEV
Utrip mesta · mobilno

Dandanes nam je tiskalnik poleg računalnika nekaj tako samoumevnega, da o njem niti ne razmišljamo pogosto. Pred leti je završalo, ko so se začeli pojavljati prvi 3D-tiskalniki, s katerimi se je lahko natisnilo marsikaj zanimivega. 3D-tiskalniki bodo ponudili nove možnosti v razvoju in industriji, že v letu 2019 pa tudi 3D tiskani avtomobil.

Polymaker XEV je pravzaprav projekt med Polymakerjem, podjetjem, ki je se ukvarja s 3D-tiskanjem, in X Electrical Vehicle, italijanskim proizvajalcem avtomobilov. S skupnimi močmi so si zadali projekt 3D tiskanega avtomobila, za katerega se največja prodaja pričakuje prav na Kitajskem, kjer ima Polymaker svojo proizvodnjo. Podjetje v zgolj treh dneh natisne celoten 3D-avtomobil, seveda brez sedežev, šasije, pnevmatik in stekel. Zaradi tega je tudi cena občutno nižja in stane le malce več kot 6.000 evrov.

Polymaker XEV je mali električni mestni avtomobil, na prvi pogled zelo podoben Smartu najnovejše generacije, in ima prostor za dva potnika. Polymaker XEV ima le okoli 50 sestavnih delov, kar je občutno manj, kot jih ima običajen avtomobil, ki jih ima okoli 2000. Avtomobilček doseže maksimalno hitrost 70 km/h, z njim pa lahko prevozimo do 150 kilometrov z eno polnitvijo, kar je ravno dovolj za življenje v urbanem okolju. Na eni produkcijski 3D-liniji lahko naredijo do 500 avtomobilov letno, kar seveda pomeni, da več linij proizvede večje število avtomobilov. Vsekakor bo potrebnih več proizvodnih linij, saj ima podjetje že več kot 7000 naročil, večinoma so to druga podjetja, ki bodo XEV-ja uporabljala za dostavo, car-sharing, rent-a-car in druge namene.

Galerija slik: Polymaker XEV

Polymaker XEVOdpri galerijo
Rimac-C_Two-27-1200x769 Avtosalon Ženeva 2018: jekleni konjički, predstavljeni na avtosalonu v Švici Cervélo P5X Lamborghini Edition Cervélo P5X Lamborghini Edition: kolo, vredno Lamborghinijevega imena Karlmann King Karlmann King: Je to najbolj ‘stajliš’ SUV vseh časov? Pi Bike Pi Bike: idealno kolo za Alberta Einsteina · · · · · ·