Zasebni otok, ki ga lahko imaš tudi ti

Višanje gladine morja je eden izmed največjih problemov, s katerimi se bo treba kmalu soočiti. Na Danskem ne želijo nič prepuščati naključju, zato so se odločili, da začnejo z izdelovanjem lesenih otokov.

Plavajočo ploščad je oblikoval Marshall Blecher v sodelovanju s podjetjem Fokstrot. Z njo želi ponuditi novo obliko javnega prostora v köbenhavnskem pristanišču. Svoj izdelek je poimenoval Ø1, kar v danščini pomeni otok. Objekt je namenjen vsakomur, doslej pa je bil uporabljen predvsem za opazovanje zvezd, peko na žaru, zimsko kopanje, ribarjenje in za nekatere lokalne dogodke.

Ø1 naj bi bil prototip za vrsto lesenih platform, ki se bodo v prihodnosti namnožile po pristanišču v okviru projekta Copenhagen Islands. Površina plavajočega objekta je 25 kvadratnih metrov. Na njegovi sredini lahko opazimo 6 metrov visoko lipo. Ø1 je bil izdelan ročno, kar je v današnjem času občudovanja vredno.

Zamisel sta podprla danska fundacija za umetnost Statens Kunstfond in projekt Kulturhavn365, ki si prizadeva za kulturni razvoj mesta.

Platforme, ki bodo zgrajene v prihodnosti, bodo imele tudi savno, vrt, školjčišče in dodatno ploščad, namenjeno vodnim športom. Otoke bi ob večjih prireditvah lahko združili v veliko ploščad. Morje in obala bosta na ta način postajala vse bolj povezana.

Galerija – Plavajoča ploščad Ø1

Dodatne Informacije

Več informacij:
marshallblecher.com

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
IKEA predstavlja novo kolekcijo, ki se poigrava z mejo med umetnostjo in funkcionalnostjo