Stephen Hawking je nekaj tednov pred smrtjo napovedal, kako se bo končal svet

Zadnje znanstveno delo pokojnega znanstvenika in profesorja Stephena Hawkinga demonstrira, kako ugotoviti obstoj vzporednih vesolj pa tudi to, kako smo vsi na koncu obsojeni na propad. Delo je končal le dva tedna pred smrtjo, v njem pa matematično razloži, kako bi lahko vesoljska sonda, teoretično, enkrat za vselej določila, ali je ideja o vzporednih vesoljih pravilna in da človeštvo naseljuje le eno od mnogih vesolj.

Hawking je bil vedno navdušen nad to idejo. Teorija v bistvu domneva, da je veliki pok, ki je ustvaril naše vesolje, spremljajo še nešteto drugih velikih pokov, ki so rodili številna vzporedna vesolja. S soavtorjem profesorjem Thomasom Hertogom se v zadnjem Hawkingovem delu usmerjata v paradokse, ki jih ustvarja ta teorija ter jih poskušata narediti merljive, objektivne in dokazljive. “Idejo o vzporednih vesoljih sva želela postaviti v preizkušen znanstveni okvir,” je dejal Hertog.

Vse lepo in prav, a ena izmed posledic tega prispevka je tudi to, da je Stephen Hawking napovedal konec našega vesolja. Če se dokaže, da je teorija pravilna, bo našemu vesolju zmanjkalo energije in spremenilo se bo v nič.

Hawking je verjel, da obstajajo vzporedna vesolja. Zdaj smo bližje, da to tudi dokažemo.
Hawking je verjel, da obstajajo vzporedna vesolja. Zdaj smo bližje, da to tudi dokažemo.

Profesor Carlos Frenk z univerze Durham pravi: “Fascinantna ideja v Hawkingovem delu je, da so ta vesolja pustila svoj vtis na sevanju v ozadju, ki prežema naše vesolje in ga lahko merimo z detektorji na vesoljskih plovilih. Ta ideja ponuja čudovito možnost, da najdemo dokaze o obstoju vzporednih vesolj. To bi lahko globoko spremenilo dojemanje našega prostora v vesolju.”

Delo Hawkinga in Hertoga trenutno pregleduje strokovna revija, na katero je bilo delo predloženo in bo sčasoma objavljeno.
Glede na to, da je Hawking dobil dve leti življenja, ko so ga 1963 diagnosticirali z boleznijo (z amiotrofično lateralno sklerozo), je precej neverjetno, da bo leta 2018 raziskava prav izpod njegovih rok.

To postavlja perspektivo “sčasoma bo celotno vesolje umrlo, popolnoma umrlo in vsaka sled za tistimi, ki so kadarkoli obstajali, njihovimi zgodbami, idejami, tistimi, ki so ljubili, bo izbrisana za vedno, ne samo nenavzoča, nenavzočnost nenavzočnosti bo, nič, nič povsod”, se vam ne zdi?

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Indijanska teorija obstoja: vse stvari imajo svoj namen!