villaantiqua cres
Utrip mesta · destinacija

Vstopite v zgodovinsko vilo Antiqua na Cresu, v mestecu Osor, ki je takorekoč muzej na prostem. To je vaša poletna antistresna oaza!

Cres, največji jadranski otok, je bogat s številnimi zalivi in prodnatimi plažami v zahodnem in južnem delu, severni in vzhodni del otoka pa sta kronana s strmimi in grobimi skalami. Zanimivo je, da sta bila Cres in Lošinj pred davnimi, davnimi čas, še preden so izkopali Osorski kanal, pred katerega je premični most, en sam otok z imenom Lošinj. Kanal so izkopali Rimljani, da bi omogočili prosto plovbo po kanalu, prav danes pa se na tem kanalu nahaja starodavno mestece Osor. Celotno mesto je pravzaprav muzej na prostem, kjer najdete starodavni mestni trg, obdan s čudovimi zgradbami iz 14. in 15. stoletja, škofovsko palačo, katedralo in zvonik iz zgodnje krščanske dobe. In takšno mesto seveda skriva tudi starodavne vile. Če letošnje poletje iščete kraj, kjer bi si lahko oddahnili od hektičnega vsakdana, mestnega hrupa in stresa, je Osor popolna destinacija za vas. Prav tam se namreč nahaja Villa Antiqua, prava antistresna oaza.

Ta zgodovinska vila je zaščitena kot kulturna dediščina in je opremljena z vsem sodobnim udobjem. Razprostira se na okoli 130 kvadratnih metrih (za približno sedem ljudi), 660 kvadratnih metrov pa je posvečenih vrtu z ogrevanim bazenom in jacuzzijem. Starodavni zid iz beneške dobe, visok približno tri metre in pol, tvori vzhodno mejo dvorišča in je del mestnega obzidja, južna meja pa je antično obzidje iz rimske dobe, ki je prav tako del mestnega obzidja. Zaradi teh zidov, vegetacije in lege, nudi vila gostom veliko zasebnosti. Pa tudi brezžični internet, če vas je po kakšnem slučaju zaskrbelo! :)

V pritljičju vas čakajo kuhinja, dnevna soba, spalnica in kopalnica, v prvem nadstropju pa še dve spalnici, kopalnica in hodnik. Kuhinja je popolnoma opremljena, tako da imate na razpolago štedilnik, pečico, hladilnik, pomivalni stroj, kuhalnik za vodo in aparat za kavo. V dnevni sobi je udobna sedežna garnitura in jedilnica, osrednji prostor zavzema kamin na drva. Dve spalnici sta opremeljeni s francosko posteljo, tretja pa z zakonsko posteljo, kavčem in dvema dodatnima ležiščema. Dve moderni kopalnici imata stranišče in prho.

Zunanji bazen in jacuzzi sta zasnovana za popolno sprositev. Uživate lahko v senčki starih borovcev, si ogledate zaliv s čolni le nekaj metrov stran, ali pa se sprehodite do plaže, do katere vas loči le 250 metrov. Če ste ljubitelji pohodništva, potem se lahko odpravite na hrib Osorčica (588 metrov).

Villa Antiqua (Foto: Booking.com)Odpri galerijo
mohamad-babayan-m7WXjRk8gho-unsplash To so vzhajajoče zvezde potovanj: teh 6 držav ima potencial, da postanejo večje turistične destinacije v postpandemičnem svetu hisa neza Hiša Neža: nepozabne počitnice v Kranjski Gori 136437931 Falkensteiner Hotel Park Punat: hedonistična all-inclusive družinska izkušnja Fana Estate (Foto: last ponudnika) Fana Estate: posestvo v briških gričih s pridihom industrialnosti · · ·