To so vzhajajoče zvezde potovanj: teh 6 držav ima potencial, da postanejo večje turistične destinacije v postpandemičnem svetu

Kam potovati v postpandemičnem svetu? Predstavljamo vam 6 vzhajajočih zvezd svetovnega turizma, ki imajo prav zdaj priložnost, da se uveljavijo kot turistične sile regije.

Medtem, ko se največje svetovne turistične destinacije borijo z upadom turistov, kar je posledica pandemije s Covid-19, pa se nekateri narodi po svetu pripravljajo na naval mednarodnih turistov. Za nekatere države bo to ena prvih priložnosti, da se pokažejo in uveljavijo kot vidna regionalna sila turizma. Prav takšna priložnost se ponuja tudi naši Sloveniji, majhni državici pod Alpami, ki še vedno ostaja podcenjen dragulj regije, pa čeprav ima naravnih lepot v izobilju. Zato je prav, da letos Slovenci tudi sami podpremo lokalni turizem, ki se prav tako srečuje z nesrečnimi posledicami pandemije, in obiščemo naše pokrajine. Poglejte si, kaj vse lahko vas čaka v Sloveniji.

Poleg Slovenije pa je še kar nekaj držav (mi smo jih izbrali), ki še niso postale najbolj zaželene svetovne destinacije, imajo vse “sestavine”, ki so za to potrebne – neokrenjeno naravno lepoto, bogato zgodovino in očarljiva kulturna doživetja!

Gruzija

Gruzija
Gruzija

Gruzija je na dobri poti, da postane ena najbolj idiličnih destinacij kavkaške regije. Svojo pot lahko začnete v prestolnici države, Tbilisiju. To očarljivo mesto je dom kamnitega Starega mesta, polnega antičnih cerkva in restavracij, zvrščenih ob reki Kura (v Gruziji znana kot Mtkvari).

In čeprav je urbana Gruzija spektakularna, nikakor ne spreglejte naravnih lepot države – neizogibni so travnati pašniki in idilična majhna mesteca na zahodu. Nikar ne izpustite degustacije vina! Gruzija je namreč ena najstarejših vinskih regij na svetu, kar kaže dejstvo, da zametki vinske industrije tam segajo v leto 6.000 pred našim štetjem.

Mjanmar (Burma)

Burma
Burma

Ugledne turistične destinacije, kot so Singapur, Tajska in Indonezija so jugovzhodno Azijo že spremenile v svetovno turistično destinacijo, a regija je še vedno polna skritih draguljev. Mjanmar, znan tudi kot Burma, je eden najbolj podcenjenih.

Država je polna mnogih očarljivih atributov – okrašenih budističnih templjev, ostankov strarodavnih civilizacij in živahnih mest – medtem ko gospodarstvo v razvoju omogoča, da popotniki, ki toliko bolj razmišljajo o tem, koliko bodo zapravili, raziskujejo brez da bi pri tem brankrotirali. Glavno mesto Najpjido je znano po svoji ogromni velikost in malo prebivalstva (kar ima za posledico zelo malo prometa), medtem ko je nekdanja prestolnica Rangun dom najsvetejše budistične pagode in široke palete angleške kolonialne arhitekture.

Filipini

Filipini
Filipini

S približno 7.500 otoki, med katerimi lahko izbirate, ima to množično otočje nedvomno tudi “tisto nekaj”, kar lahko ponudi najizbirčnejšim turistom. Na najsevernejšem otoku, Lozonu, je Metro Manila, metropola v pravem pomenu besede, sestavljena iz kar 16 mest – prestolnica Manila in najbolj naseljeno območje, Quezon City, sta samo dve priljubljeni destinaciji, kjer se lahko potopite v filipinsko kulturo.

Tisti, ki imate namen poležavati na peščenih obalah, se morate odpraviti v Visayas, osrednji arhipelag države, kjer otoški destinaciji, kot sta Palawan in Boracay, ponujata nekaj najlepših belih peščenih plaž ne samo v državi, ampak tudi na svetu, pa tudi nešteto možnosti za opazovanje nekaterih endemičnih rastlinskih in živalskih vrst na Filipinih.

Tunizija

Tunizija
Tunizija

Tunizija se ponaša s slikovitimi sredozemskimi plažami, starodavnimi ruševinami in magrebaško kuhinjo in je popolna destinacija za vse, ki si želite doživeti edinstveno in živahno kulturo severne Afrike. Za številne potencialne obiskovalce je obala države največji magnet – severovzhodni polotok Cape Bon je poln idličnih belih peščenih plaž, od živahne prestolnice Tunis pa je oddaljen dobri dve uri.

Za ljubitelje zgodovine so ostanki Kartagine, enega najbogatejših mest, ki je obstajajo v antiki, absolutno nujen ogled, medtem ko se lahko drznejši avanturisti odpravijo proti jugu na ogled Sahare, ki je kot nalašč za srečanje z zgodovinskimi berberskimi naselji.

Etiopija

Etiopija
Etiopija

Izmed 54 držav, ki sestavljajo Afriko, bi lahko rekli, da ima prav Etiopija najbolj fascinantno zgodovinsko ozadje – to je bila druga civilizacija na svetu, ki je sprejela krščanstvo, edini afriški narod, ki je v bitkah premagal evropsko silo in ohranjal svojo kolonialno neodvisnost skozi vso zgodovino (razen ob italijanski zasedbi države od leta 1936 do 1941), verjame pa se tudi, da naši najzgodnejši predniki prihajajo prav s tega ozemlja.

V tej edinstveni državi boste našli resnično raznolik obseg naravnih lepot. Zahodni del je dom bujnemu deževnemu gozdu, ki proti vzhodi prehaja v etiopsko visokogorje. Če vas bogata zgodovina in spektakularne naravne znamenitosti te države ne bodo pognale k zvezdam, bo za to zagotovo poskrbela lokalna kuhinja. Uživanje injere, tradicionalne etiopijske jedi z roko, je kulturna izkušnja, ki bi jo morali vsi doživeti vsaj enkrat v življenju.

Iran

Iran
Iran

Desetletja geopolitičnih prepirov so Iranu in njegovemu ugledu zadali velik udarec, vendar pa kljub temu ne moremo zanikati, da je kulturna zapuščina te države ena najočarljivejših na svetu. Je čisti užitek za vse, ki ljubijo zgodovino – tukaj je starodavno mesto Persepolis, ki je pred približno 2.500 leti služilo kot prestolnica Ahemenidskega cesarstva, pa Širaz, regionalni trgovski center več kot tisoč let in eno najstarejših mest starodavne Perzije ter pa Hamadan, verjetno eno najstarejših iranskih mest in eno od najstarejših na svetu!

Po vsej državi imate na voljo res ogromno različnih dejavnosti: lahko smučate na Dizinu, se sončite na belih peščenih plažah v provinci Hormozgan, raziskujete bujne gozdove v provinci Gilan ter obiščete mošeje in zoroastrijske templje, kjer boste našli dediščino in obilje tega naroda. Za vstop v Iran boste potrebovali vizum, za katerega vam svetujemo, da ga pridobite pred odhodom. V zadnjem času namreč narašča število primerov, ko je izdaja vizuma na letališčih zavrnjena. Upamo, da se bodo geopolitčne napetosti v prihodnosti ohladile, kar bo omogočilo, da bo ta očarljivi narod uresničil svoj potencial kot dobrodošla turistična destinacija.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!