36284968
Utrip mesta · destinacija

Rekordi navdušujejo in navdihujejo ljudi in nič čudnega torej, da je najbolj prodajana knjiga na svetu Guinnessova knjiga rekordov in ne (več) Biblija. In čeprav je preboj v ”Biblijo” rekordov težaven, se nekaterim za rekord sploh ni treba prijaviti, saj jih svet opazi sam. To velja za Predjamski grad, ki je bil nedavno prepoznan kot največji jamski grad na svetu in ga najdemo v jubilejni 60. izdaji.

Rekord danes zares nekaj velja samo če je v Guinnessovi knjigi rekordov. In čeprav je običajno rekord vstopnica v svet nesmrtnih, je ta pojem skozi Guinnessovo prizmo treba jemati z rezervo, saj je rekord nekaj kar je lahko občudovanja vredno ali pa naravnost bizarno. A pri vsaki stvari lahko odkrivamo skrajnosti in Guinnessova knjiga tu ne dela razlik.

PREBERITE ŠE: Ferrari 250 GTO – z 29 milijoni podrl rekord najdražjega na svetu

Večina slovenskih sodi v prvo kategorijo in jubilejna 60. izdaja, ki je pri založbi Učila International izšla 10. septembra, je bogatejša za kar 23. Največjo težo izmed njih ima prav rekord Predjamskega gradu, ki ga je grad sicer postavil že kar precej stoletij nazaj, saj je ta 35 metrov visoka graščina, ki se je vrasla v 120 metrov visoko skalno steno v Postojnski kotlini, z nami že od 12. stoletja, z današnjo podobo pa od 16.

Grad se je skozi stoletja ubranil pred sovražniki, a pred turisti se ne bo več mogel nikoli, sploh ne po tem, ko si je prislužil ta laskavi naziv.


Fiumanka Kvarner – Reka & Crikveniška riviera Baska zračna novija (2) Kvarner – lepota in raznolikost opatijske riviere Sodasta hiša na kolesih leži v Seattlu in nima stranišča, lahko pa zato prenoči tri osebe. Če je kaj sodu izbilo dno, je to odličen pobeg od skrbi. Airbnb: 10 prikupnih hišk, ki jih lahko najamete prek Airbnb-ja Big Allo Lake (3150m) Čarobni jutranji razgledi na 5.500 metrov nadmorske višine ·