wu-yi-152057-unsplash
V zraku · buzz buzz

Marsikdo, ki misli, da premikanje ure obstaja od nekdaj, bo presenečen, da to v Sloveniji počnemo šele od 27. marca 1983.

Prehod na poletni čas se je spomladi zgodi na zadnjo nedeljo v marcu ali prvo nedeljo v aprilu, prehod na standardni čas pa se je jeseni zgodi zadnjo nedeljo v septembru ali prvo nedeljo v oktobru.

Po osamosvojitvi Slovenije se je uporabljal stari jugoslovanski Zakon o računanju časa, dokler ni bil leta 1993 sprejet slovenski Zakon o računanju časa. Vsebinsko je bil enak kot prej veljavni zakon, in ni posebej upošteval usklajevanja prehodov z ostalimi državami v Evropi. Leta 1996 je bil sprejet spremenjen zakon, ki je določal prehod s poletnega na standardni čas zadnjo nedeljo v oktobru. Ta zakon je že predstavljal usklajevanje z ostalimi evropskimi državami, saj so bili izbrani časi prehoda kompromis med državami celinske Evrope in Veliko Britanijo.

In zakaj premikamo uro?!

Premik ure so vpeljali z namenom izkoriščanja dnevne svetlobe oziroma za to, da ljudje ne bi spali, medtem ko sije Sonce. Uradni čas se pomakne naprej med pomladnimi in poletnimi meseci, tako da se delovne in šolske ure lepše prilegajo uram dnevne svetlobe. S tem pa dosežemo prihranke energije.

Danes uporablja poletni čas manjšina držav sveta, še te ne povsem usklajeno. V Evropi uporabljajo poletni čas vse države razen Islandije. V Jugoslaviji je bil poletni čas v uporabi od leta 1982, Slovenija ga uporablja od leta 1991.

otroške fotografije Ljudje objavljajo svoje otroške fotografije, ob katerih se boste nasmejali do solz najmlajši milijarderji na svetu 2018 5 najmlajših milijarderjev na svetu 2018 maxresdefault (2) Stephen Hawking je nekaj tednov pred smrtjo napovedal, kako se bo končal svet bewakoof-com-official-218170-unsplash Zaradi tega trika bo vaša vadba lažja