fbpx

S čim je ta zemljevid užalil Slovence?

Svet, na katerem so zbrani predsodki o narodih.

Ko zagledamo mapo sveta, razen oceanov, gorovij, gozdov, puščav, ledu naše oko drugega ne zazna. Ne vidimo bistvenega – katere lastnosti imamo kot prebivalci določene celine, države, mesta, vasi. Kakšni smo? Kaj nam je všeč? Česa ne maramo? Kdo sploh smo? Ali obstajajo tudi takšni zemljevidi, ki natančno opredelijo, kakšni Zemljani smo? Ali, bolje rečeno, kakšni naj bi bili?

Svet ni ovit samo v zeleno, modro in rjavo barvo, ampak je lahko tudi drugačen. Stereotipen. Za nekoga smešen, za druge izrazito žaljiv.
Uporabnik reddita Ghastly42 je ustvaril zemljevid sveta, na katerem je zbral predsodke o različnih državah, zanimivosti iz zgodovine in različne peripetije.

Tako v njegovem zemljevidu Kazahstan dobi podobo Borata, komedijskega lika iz istoimenskega filma. Balkan je še zmeraj Jugoslavija. Avstralija pa je postala rakec zaradi televizijskega oglasa iz devetdesetih let o rakcih.

Tudi Slovenija je ni odnesla dobro.

Svet, na katerem so zbrani predsodki o narodih.
Svet, na katerem so zbrani predsodki o narodih.

Dobro znano je, da Slovenijo pogosto zamenjujejo s Slovaško. Marsikateremu Slovencu pa to tudi ni po godu. A tudi tokrat ta zamenjava ni bila izjema, saj smo ponovno postali Slovaki.

Slovenija je Slovaška.
Slovenija je Slovaška.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!