fbpx

Nenavadno, a dokazano: 12 temeljnih značilnosti inteligentnih ljudi

Inteligenčni količnik (IQ) in čustvena inteligenca (EQ) sta vsem dobro znana kazalnika za presojanje intelektualne sposobnosti posameznika. Da pa bi preverili, kako pametni ste, vam ni treba zgolj izvajati testov. Dovolj je , da pogledate številko na tehtnici ali barvo svojih oči!

Da bi razumeli, kaj vpliva na človekovo inteligenco, so raziskovalci proučevali, kako lahko nekateri dejavniki, vključno z videzom in vedenjem, vplivajo na človekove intelektualne sposobnosti. In so prišli do nepričakovanih ugotovitev. Izkazalo se je, da lahko že vaša višina, teža, dolžina prsta in celo barva oči odražajo raven vaše inteligence.

Tu se skriva 12 znakov, s katerimi lažje prepoznate inteligentno osebo. Pa seveda tudi, ali imate katero od teh lastnosti morda vi. Mogoče se prav v vas skriva genij. Če se katera od teh značilnosti ne ujema z vašo osebnostjo, pa brez skrbi – izjema obstaja za vsako pravilo.

12 temeljnih značilnosti inteligentnih ljudi:

12. Čas raje preživljate sami kot s prijatelji

Inteligentni ljudje raje preživljajo čas sami kot s prijatelji.
Inteligentni ljudje raje preživljajo čas sami kot s prijatelji.

Raziskava o vplivu inteligence in prijateljstva na srečo je pokazala, da pametni ljudje ne potrebujejo velikega kroga prijateljev, da bi se zabavali. Uživajo v samoti, druženje pa jim je prej v nadlogo kot v užitek. Če pa se po naključju kdaj pogovarjate sami s seboj, brez skrbi. Po rezultatih raziskave je med drugim tudi to znak inteligence in ne norosti.

11. Zelo hitro ste znali brati

Inteligentni ljudje že od malega berejo.
Inteligentni ljudje že od malega berejo.

Nekateri otroci se naučijo zelo zgodaj brati. Britanski raziskovalci pišejo, da branje naredi otroke pametnejšega. Prej kot ste začeli študirati abecedo, več knjig ste lahko prebrali, širša so vaša obzorja. A to seveda velja za ljudi, katerih bralna izkušnja je raznovrstna in ni omejena na samo en žanr ali enega avtorja.

10. Ste starejši otrok v družini

Strejši otroci v družini so pametnejši.
Strejši otroci v družini so pametnejši.

Če ste starejši otrok v družini, imate majhno, a statistično značilno prednost v intelektualnih sposobnostih. Običajno je ta 3 točke višja po rezultatih raziskave o povezanosti med inteligenco in vrstnim redom rojstva. Izkazalo se je, da ta razlika ni povezana z biološkimi ali genetskimi dejavniki, temveč s psihološko interakcijo med starši in otroki.

9. Ste nadpovprečno visoki

Inteligentne osebe so visoke.
Inteligentne osebe so visoke.

Princetonova študija je pokazala, da višji otroci pogosto dosežejo več točk pri testih sposobnosti. Že v zgodnjem otroštvu je mogoče videti povezanost med višino in sposobnostmi: hitro rastoči triletniki dosegajo boljše rezultate testov kot njihovi nižji vrstniki.

8. Obiskovali ste glasbeno šolo

Inteligentni ljudje se že v zgodnjih letih ukvarjajo z glasbo.
Inteligentni ljudje se že v zgodnjih letih ukvarjajo z glasbo.

Mnogi otroci se že v zgodnjih letih začnejo tako ali drugače ukvarjati z glasbo. Tisti malčki, ki so se udeleževali dveh različnih vrst glasbenih poukov, so imeli višji inteligenčni količnik v primerjavi s tistimi, ki se niso ukvarjali s takšno dejavnostjo, ugotavlja študija. IQ je glavni razlog, zakaj se otroci odločijo, da glasbenega izobraževanja ne bodo opustili.

7. Nimate težav s težo

Inteligentni ljudje nimajo težav s težo.
Inteligentni ljudje nimajo težav s težo.

Telesna teža in inteligenca sta močno povezani pri presojanju kognitivnih funkcij posameznika, ugotavljajo raziskovalci . Ljudje, katerih indeks telesne mase je nadpovprečen, so pokazali nižje vrednosti IQ v primerjavi z drugimi skupinami. Obseg pasu je neposredno povezan z visoko ravnjo IQ.

6. Ne marate telovadbe

Inteligentni ljudje ne marajo telovadbe.
Inteligentni ljudje ne marajo telovadbe.

Če sovražite telovadbo, je po raziskavah to znak, da verjetno opravljate intelektualno delo, zato ste manj aktivni, nasprotno pa so tisti, katerih delo vključuje manj intelektualnega napora, bolj aktivni. Ljudje z napredno inteligenco raje izvajajo dejavnosti, ki zahtevajo vztrajnost in intenzivno miselnost.

5. Ste modrooki

Modrooki so bolj inteligentni.
Modrooki so bolj inteligentni.

Modrooki imajo višjo raven IQ v primerjavi z ljudmi s temnejšimi očmi. Raziskava o povezanosti barve oči in inteligence je pokazala, da ljudje s svetlimi očmi lažje obvladujejo težke situacije tako, da si vzamejo čas za razmislek, preden sprejmejo racionalno odločitev. Za temnooke pa to ne velja, saj se ti ravno v težkih situacijah hitreje odzovejo.

4. Preobčutljivi ste na zvoke iz okolice

Inteligentni ljudje so preobčutljivi na šume iz okolja.
Inteligentni ljudje so preobčutljivi na šume iz okolja.

Uro snemate s stene? Morate vedno zamašiti ušesa, ko slišite cmokanje, srebanje? Verjetno gre za misofonijo. Ravno različni dnevni zvoki so moteči dejavniki za ljudi z visokim IQ. Znanstveniki s helsinške univerze so izvedli študijo, ki je pokazala, da obstaja povezava med kognitivnimi sposobnostmi posameznika, da reši določen problem, in nezmožnostjo zanemarjanja hrupa iz okolja.

3. Prstanec je daljši od kazalca

Prstanec imajo inteligentni ljudje daljši od kazalca.
Prstanec imajo inteligentni ljudje daljši od kazalca.

Daljši kot je vaš prstanec, večje sposobnosti pri reševanju matematičnih nalog imate. Takšnim osebam pa manj ležijo verbalne naloge. Raziskovalci ugotavljajo, da se uspeh osebe v finančnem svetu lahko napoveduje po dolžini prstov: med raziskavo so namreč ugotovili, da so ljudje, ki so imeli daljši prstanec od kazalca, imeli tudi višji dohodek.

2. Ste panični

Pametni ljudje so panični, pesimistični in pogosto anksiozni.
Pametni ljudje so panični, pesimistični in pogosto anksiozni.

Pametni ljudje so tudi bolj nagnjenji k pesimizmu. To pa zato, ker  razmišljajo o različnih neprijetnih situacijah, ki bi se jim lahko zgodile. Raziskovalci trdijo, da intelektualci analizirajo dogodke iz preteklosti, zato da se izognejo morebitnim neprijetnim dogodkom v prihodnosti.

1. Veliko preklinjate

Intelektualci preklinajo, ker želijo izraziti svoja čustva.
Intelektualci preklinajo, ker želijo izraziti svoja čustva.

Malokdo ni izrekel vsaj enkrat v življenju kakšne grde besede. Mogoče se sliši čudno, ampak uporaba grdih besed kaže na visok intelekt. Raziskovalci pišejo, da inteligentni ljudje bolj izrazito uporabljajo grde besede. To pa zato, ker želijo bolj natančno izraziti svoja čustva, čeprav dobro obvladujejo svoj besednjak in imajo širok besedni zaklad.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!