taisiia-stupak-610BFRYK31I-unsplash
V zraku · odnosi

Čez nekaj časa se partnerski odnos premakne na drug nivo! Sta s partnerjem že uspela izkusiti najvišjo raven ljubezni, ki obstaja?

Filozofi in znanstveniki že stoletja skušaj ugotoviti, kaj je ljubezen. Skladno s tem obstajajo številne toerije, a mi se bomo tokrat opirali na Sternbergovo 3-komponento teorijo ljubezni, ki vključuje čustveno intimnost, strast in zavezanost. Zahvaljujoč njemu danes poznamo 7 vrst ljubezni … in kot pravi, redke osebe občutijo zadnjo.

7 vrst ljubezni:

1. Zaljubljenost

To je obdobje, ko se partnerja med seboj še ne poznata dobro, a čutita medsebojno privlačnost. V takem razmerju dve osebi pogosto še nimata ideje, če imata sploh kaj skupnega, a kljub temu ostajata skupaj.
Po mnenju psihologa se lahko ta zaljubljenost sčasoma spremeni v nekaj bolj popolnega, vendar se to ne zgodi vedno. Veliko parov namreč ne preseže te vrste ljubezni.

2. Simpatija

V takšnih odnosih si lahko vedno to, kar si. V tej vrsti ljubezni ljudi po navadi združujejo skupni interesi, pogledi na življenje in občutek razumevanja. Psihologi verjamejo, da se bo takšna intimnost brez strasti in predanosti verjetno prej končala s prijateljstvom kot pa pravo ljubeznijo.

3. Prazna ljubezen

Pari, ki izkusijo to vrsto ljubezni, so predani, a brez intimnosti in strasti. Po navadi pride to takšnega razmerja po večji, goreči ljubezni in včasih je obratno: ljudje, ki doživljajo prazno ljubezen, se lahko spremenijo, kar doda strast k njihovim čustvovanjem.

4. Preudarna ljubezen

Ta vrsta ljubezni vključuje privrženost in strast in je znana mnogim parom. To je ljubezen, ki nastane, ko se dve osebi zares privlačita in sta pripravljeni slediti nekaterim tradicijam, kot so velika poroka, izmenjava zaobljub, delitev gospodinjskih del, a nimata resnične intimnosti. Psihologi menijo, da lahko takšni pari dolgo živijo skupaj, vendar je njihova sreča relativna. Pravzaprav svojega partnerja ne zaznavajo kot prijatelja.

5. Romantična ljubezen

Ta vrsta ljubezni vključuje strast in intimnost. Ljudje se v tem primeru med seboj privlačijo in se drug ob drugem počutijo sproščeni, a kljub temu niso pripravljeni na resno razmerje. Takšni odnosi pogosto ne dosežejo stopnje sožitja ali zakonske zveze.

6. Družabništvo

Ta ljubezen je sestavljena iz zaveze in intimnosti. Takšni odnosi so močnejši od običajnega prijateljstva in med partnerjema je resnična vez. Vendar je to prej čisti sporazum, saj ta veza nima strasti. Psihologi pravijo, da je lahko takšno razmerje po dolgih letih preraste tudi v zakonsko zvezo.

7. Izpopolnjena ljubezen

Ta ljubezen je sestavljena iz vseh 3 komponent: strasti, čustvene intimnosti in predanosti. Seveda ravni tega niso vedno enake, a je pomembno, da so tam. Takšno vrsto odnosa vidimo le redko, a če ga ljudem uspe zgraditi, resnično ljubijo drug drugega. Takšni pari bodo skupaj živeli dolgo življenje in uživali v zakonu.

Psihologi so prepričani, da oseba skozi življenje doživlja različne vrste ljubezni. Včasih se to zgodi z istim partnerjem: zbližajo se in pomaknejo nivo višje. Spet drugič se to zgodi z nekim drugim človekom. Vaš odnos morda ne ustreza enemu izmed teh 7 tipov ljubezni, ampak je nekje na sredini.

Ta tipologija vama bo pomagalo določiti, v kakšnem razmerju ste trenutno in ali ga je vredno nadaljevati. Če se s partnerjem pogovorita, bosta morda sčasoma lahko preoblikovala svojo ljubezen v tisto vrsto ljubezni, s katero bosta oba zadovoljna.


Življenje ni vedno pravično: jasni znaki, da si našla pravega, a v napačnem času Življenje ni vedno pravično: jasni znaki, da si našla pravega, a v napačnem času breaking-dawn1-pics07 Ne dajaj mu lažnih upov: znaki, da vajin odnos postaja resen, ampak tega ne želiš Za vse ljubosumne ženske: zaradi tega te ne sme skrbeti, če tvoj partner rad pogleduje naokoli Spogledljivi moški niso problematični michael-easterling-772087-unsplash Kako brezpogojno ljubiti v kateremkoli odnosu? · · · · ·