bob-carol-ted-alice-1200-1200-675-675-crop-000000
Kulturni izbor · film

Bilo je nekoč … v Hollywoodu, najnovejši film slavnega režiserja Quentina Tarantina, v slovenske kinematografe prihaja 15. avgusta – nanj se lahko ustrezno pripraviš z ogledom filmskih klasik, ki jih priporoča kar Tarantino sam.

Quentin Tarantino je pred izidom filma Bilo je nekoč … v Hollywoodu (Once Upon a Time … In Hollywood) v sodelovanju s Sony Pictures Television razkril 10 filmov, ki so ga navdahnili pri ustvarjanju nove mojstrovine – ti so se v preteklih dneh (od 21. do 25. julija) vsako večer v parih predvajali na Sonyjevem programu Sony Movie Channel.

Bilo je nekoč … v Hollywoodu je zgodba o igralcu in njegovem dvojniku, ki si na vsak način prizadevata najti svoje mesto pod soncem v neizprosni filmski industriji. Dogajanje je postavljeno v davno leto 1969, zato ni nič nenavadnega, da se je Tarantino zgledoval po filmih iz tega obdobja.

10 filmov, ki si jih moraš ogledati pred Bilo je nekoč … v Hollywoodu:

Revolveraševa pot (Gunman’s Walk, 1958)

V vesternu spoznamo vplivnega rančarja Leeja (Van Heflin) in sina Eda Hacketta (Tab Hunter). Oče svojega sina s plačevanjem škode in podkupovanjem prič vsakič znova rešuje iz godelj. Edovi zločini pa kmalu postanejo tako resni, da jih ni več mogoče potlačiti pod preprogo.

Bitka v Koralnem morju (Battle of the Coral Sea, 1959)

Vojni film se vrti okoli ameriških vojakov na krovu podmornice, ki jih med drugo svetovno vojno zavzamejo Japonci. Skupina se uspe pravočasno rešiti in zaveznikom pred slavno bitko v Koralnem morju priskrbi pomembne infromacije.

Lopovi iz Arizone (Arizona Raiders, 1965)

Tarantinu je zgodba glavnega igralca Audieja Murphyja (Clint) iz filma Lopovi iz Arizone služila kot navdih za lik Ricka Daltona, ki ga je upodobil Leonardo Dicaprio. Murphy je bil sicer nekdanji vojni veteran, ki je slavo dosegel z igranjem v vesternih.

The Wrecking Crew (The Wrecking Crew, 1968)

Glede na to, da Margot Robbie v Tarantinovem najnovejšem delu upodablja Sharon Tate, ni nobeno presenečenje, da se je na seznamu znašel tudi komični vohunski film, v katerem v eni od glavnih vlog blesti slednja.

Hammerhead (Hammerhead, 1968)

Triler Hammerhead, ki ga je režiral David Miller, je edini britanski film v deseterici. Agenta Charlesa Hooda, ki mora ustaviti nevarnega kriminalca, upodablja Vince Edwards. Ta je v 60. letih blestel v televizijski seriji Ben Casey, šele nato pa se je preizkusil v filmskih vodah.

Bob & Carol & Ted & Alice (Bob & Carol & Ted & Alice, 1969)

Komična drama se osredotoča na življenje dveh parov, ki se bojujeta z moralno krizo. V glavnih vlogah blestijo Natalie Wood, Robert Culp, Elliott Gould in Dyan Cannon.

Kaktusov cvet (Cactus Flower, 1969)

Goldie Hawn si je za upodobitev Toni Simmons prislužila oskarja za najboljšo igralko v stranski vlogi. Zgodba z mnogimi zapleti sicer spremlja ljubezenski trikotnik med zobozdravnikom, njegovo ljubico in njegovo medicinsko sestro.

Goli v sedlu (Easy Rider, 1969)

Drama o hipijevskih motoristih Wyattu (Peter Fonda) in Billyju (Dennis Hopper) ter zapitemu pravniku Georgeu (Jack Nicholson) se je uveljavila kot eden najbolj vplivnih ameriških filmov. Kljub temu, da je njen proračun znašal manj kot pol milijona dolarjev, ji je uspelo zaslužiti kar 60 milijonov dolarjev.

Model Shop (Model Shop, 1969)

Francoski režiser Jacques Demy je poznan po tem, da se dogajanje v njegovih filmih vseskozi prekriva. Model Shop združuje zgodbe iz filmov Lola, The Umbrellas of Cherbourg in Bay of Angels.

Getting Straight (Getting Straight, 1970)

Nekdanji študentski aktivist Harry Bailey (Elliott Gould) se po služenju v vojski vrne na univerzo, kjer namerava dokončati svoje šolanje za učitelja. Znajde se v središču študentskih protestov, ki jih vodi njegovo dekle Jan (Candice Bergen).

MV5BMTUwNzY4ODY3OV5BMl5BanBnXkFtZTgwNDc4MzA4MTI@._V1_ Najboljši filmi Quentina Tarantina: od Steklih psov do Podlih osem filmi avgust Avgustovske filmske poslastice: prihaja Tarantinova mojstrovina Bilo je nekoč … v Hollywoodu 17-cover-topgun 2020 prihaja kultni – Top Gun: Maverick Za vse ljubitelje serije Stranger Things: 15 povsem blaznih filmov, ki vam bodo všeč Za vse ljubitelje serije Stranger Things: 15 povsem blaznih filmov, ki vam bodo všeč ·