shutterstock_263322302 (1)
Utrip mesta · kulinarika · recepti

Ta okusen sladoled z desertnim vinom je navdihnila italijanska sladica “zabaione”. V nadaljevanju vas čaka recept za kremni sladoled z desertnim vinom, ki bo popolnoma spremenil vaš pogled na sladoled.

Zabaione je svetovno znana italijanska lahka penasta sladica, ki se pripravi iz rumenjakov, (desertnega) vina in sladkorja ter z dodatki po želji. Bogat in izjemno kremast sladoled je prava izbira za te vroče dni, za pravo hrustljavost pa mu lahko dodate še italijanske piškote amaretto.

PREBERITE ŠE: RECEPT: VEGANSKI MANGOV SLADOLED, KOŠČEK NEBES

Sestavine za kremni sladoled z desertim vinom:

  • 120 ml desertnega vina
  • 30 g rozin
  • 4 rumenjaki
  • 100 g sladkorja
  • 240 ml mleka
  • 240 ml sladke smetane

Priprava kremnega sladoleda z desertim vinom:

V manjši posodi zmešajte rozine in desertno vino in pustite, da se rozine namakajo. Razžvrkljajte rumenjake in sladkor, da dobite penasto maso. Mleko in sladko smetano pomešajte ter kuhajte na srednje močnem ognju do vrelišča. Vročo zmes počasi prilijte mešanici rumenjaka in sladkorja ter stalno mešajte, da vam jajca ne zakrknejo. Vse skupaj prelijte v lonec in postavite nazaj na srednje močni ogenj. Stalno mešajte, da se masa zgosti. Za mešanje je najbolje uporabiti žlico ali silikonsko lopatico, da lahko mešate tudi po dnu posode. Kuhajte tako dolgo, da zmes doseže temperature med 71 in 80 stopinj Celzija. Če nimate termometra, potem bodite pazljivi, da masa doseže nekoliko redkejšo gostoto, kot je zmes za palačinke. Sladoled je končan, ko se masa enakomerno prime na hrbet kuhalnice, če s prstom potegnemo po kuhalnici, mora ostati vidna sled. Masa se po navadi kuha okoli 6 minut. Precedite jo skozi cedilo in primešajte desertno vino ter rozine. Pokrijte s plastično folijo in za 3 ure postavite v hladilnik. Nadaljujete lahko z aparatom za sladoled in sledite navodilom proizvajalca, če pa aparata nimate, potem ohlajeno zmes prelijte v plastično posodo s pokrovom in postavite v zamrzovalnik. V naslednjih treh urah na vsake pol ure zmes vzemite iz zamrzovalnika in dobro premešate, da razbijete ledene kristalčke. Sladoled bo tako na koncu veliko bolj kremast. Po zadnjem mešanju sladoled pustite v zamrzovalniku, da zamrzne do konca. Pa sladek dober tek!

Millionaire's Pie Recept: hitro pripravljena kremasta pita “Million Dollar” shutterstock_410448172 Recept: veganski mangov sladoled, košček nebes shutterstock_532545739 Recept: lahek cheesecake, pripravljen v pol ure cheesecake lučke z jagodami Recept: slastne cheesecake lučke z jagodami · · · · ·