Samsung S10
V zraku · tehnologija · pametni telefoni/mobilniki

Samsung je s telefoni Galaxy S prišel do številke deset, zato mora biti jubilejna izdaja nekaj posebnega. Galaxy S10 ni samo eden, ampak so trije telefoni, ki prinašajo še več zaslona in fotoaparatov, pa tudi tehnološke preskoke in nova partnerstva za dodatne storitve. To kar smo pričakovali – revolucija in ne le evolucija.

Samsung je skoraj desetih letih prodalo več kot dve milijardi telefonov z oznako Galaxy, od tega jih približno četrtina iz družine Galaxy S. Za obletnico so pripravili tri modele – Galaxy S10E, Galaxy S10 in Galaxy S10+. Prvič so zaslon potegnili skoraj do roba tudi zgoraj in spodaj, za kar so med drugim tipala in sprednji fotoaparat skrili v luknjo na zaslonu, ki jo lasersko izrežejo. To je tudi prvi zaslon OLED s takim izrezom. Pri S10+ je sprednji fotoaparat dvojen, pri ostalih dveh pa enojen. S10 in S10+ imata v zaslonu integriran tudi sonični čitalnik prstnih odtisov, ki je ultrazvočen – konkurenca večinoma uporablja optične -, zaradi česar je menda bolj zanesljiv na močnem soncu in ob mokrih prstih. S10E ima prepoznavo prstnih odtisov ob strani.

Najcenejši model iz serije je tudi edini, ki ima raven zaslon, njegova diagonala je 5,8 palcev. Preostala dva imata zdaj že prepoznaven ukrivljen zaslon, ki pri S10 meri 6,1 in pri S10+ 6,4 palcev. Zasloni prvič zmorejo maksimalno svetilnost čez tisoč nitov (kar 1200), ponujajo natančno nastavljanje barv in optimizacijo kontrastov glede na vsebino, podpirajo pa tudi tehnologijo HDR10+ za pretočni video, ki je posnet s temi parametri, da barve in svetloba še bolj pridejo do izraza.

Zadnji fotoaparat je pri S10E dvojen, medtem ko dražja modela dobivata trojnega, saj poleg standardnega in približanega pogleda, kot pri lanskem S9+, omogočata še ultraširok, 123-stopinjski kot fotografiranja. S pomočjo funkcije Super Steady je mogoče zajeti vsak trenutek, ne da bi bila slika premaknjena. Za urejanje videa se je Samsung povezal s podjetjem Adobe, da je priredil aplikacije Premiere Rush, in za čim lažje objavljanje na Instagramu je v fotoaparatu poseben način, ki sproti pripravi vse potrebno.

Brezžično polnjenje je seveda ostalo, zdaj pa lahko telefon na ta način še posreduje energijo drugemu. Telefon podpira najnovejši standard Wi-Fi 6 za najhitrejše povezovanje v brezžična omrežja in dodatna pomnilniška kartica je lahko velika kar 512 GB.

Telefoni bodo na voljo v živopisani barvni paleti. Osnovne barve bodo intenzivno bela, intenzivno črna, intenzivno zelena, intenzivno modra in živo rumena. Najzmogljivejši model S10+ s kar 1 TB prostora za podatke pa bo imel keramično zadnjo stran, ki bo lahko ali bela ali črna.

Predprodaja novih lepotcev se začenja jutri, prvi kupci S10 ali S10+ bodo zraven dobili še povsem nove popolnoma brezžične slušalke Galaxy Buds. Cene pa so naslednje. Galaxy S10E bo stal 750 evrov, S10 900 evrov in S10+ okroglih tisoč evrov.

Galerija slik: Samsung Galaxy S10

Samsung S10 Odpri galerijo

Vivo-V15-Pro-promo-materials-1a Vivo V15 Pro: pametni telefon z izkočno kamero z 32 MP meizu_zero_3 Meizu Zero: pametni telefon, ki nima niti enega gumba ali odprtine cover-honor-view-20-edited Honor View 20: napovedovalec novega trenda honor-view-20 CES 2019: pametni telefon Honor View20, prva zadnja kamera z 48 MP na svetu ·