skrat 2
Utrip mesta · destinacija

Danes je na Krvavcu zaživela nova pravljično-doživljajska Pot pastirskih škratov na Krvavcu, ki bo vse dni v poletju razveseljevala otroke, družine in pohodnike, ki iščejo posebna doživetja. Gre za izvirno in posebno pridobitev, ki je v tem delu Evrope edinstvena. Projekt želi otrokom in družinam olajšati vstop v svet pohodništva, saj jim zagotavlja pristno izkušnjo slovenskih planin.

Škratove dogodivščine na poti pa je danes doživelo veliko otrok in družin, ki niso skrivali navdušenja nad ukanami pastirskih škratov.

Pot pastirskih škratov na Krvavcu je pomembna pridobitev za turistično destinacijo Krvavec in kot taka zaokroža poletno ponudbo aktivnosti na planini. Temelji na izvirni zgodbi iz nove slikanice o pastirjih in škratih s Krvavca avtorja Uroša Grilca in ilustratorja Gorazda Vahna in povezuje ključne značilne elemente Krvavca: pašništvo, zdravilna zelišča ter življenje v gorah. Otroci slednje doživljajo, se o teh temah učijo in jih spoznavajo na neposreden in zabaven način. S pomočjo Škratove beležke in pedagoško didaktičnih tabel na poti rešujejo naloge ter iščejo skrivnosti izrek, s katerim bodo na planini pastirjem pomagali pregnati škratji urok. Posebna čustva in doživetja ob poti dodatno spodbuja kar 16 lesenih skulptur živali s Krvavca in škratov, ki so mojstrska dela petih lokalnih ustvarjalcev z motorno žago, pa mogočni leseni portali in še marsikaj drugega. Presenečenj na poti kar ne zmanjka.

Pot pastirskih škratov na Krvavcu poteka po povsem novi, urejeni trasi. Začne se na zgornji postaji kabinske žičnice, nato pa se od Brunarice Sonček povzpne mimo Luže do Plaže, nato preči do Bleka in se spusti nazaj do gondole. Je odlično označena in  obiskovalcem ponuja čudovite razglede v dolino.

Bogat program, v katerem so obiskovalci poleg škratovih dogodivščin poslušali tudi zanimiv koncert Zvočna kuhna glasbenika Petra Kusa in bili priča dramatični uglasbeni pravljici o pastirjih in škratih s Krvavca v izvedbi prekaljenih glasbenikov Sama Kutina in Ane Kravanja ter pripovedovalke Nine Peče Grilc. Z domišljijo, nasmehi in soncem bogat dogodek pa je zaokrožil koncert Vlada Kreslina »Iz Goričkega na Krvavc«.

Po odzivu obiskovalcev na otvoritvi poti si upamo napovedati, da bo v Sloveniji družinski turizem to poletje svoj vrhunec doživljal prav na Krvavcu in da bodo škrati močno povečali turistični obisk te destinacije.


naravna kopalisca a Pravljična naravna kopališča v Sloveniji Najboljše nudistične plaže na svetu Najboljše nudistične plaže na svetu Naravno kopališče v kampu Podzemelj (Kolpa) Naravna kopališča v Sloveniji: naravno kopališče v kampu Podzemelj (Kolpa) 20160804_120948 Naravna kopališča v Sloveniji: naravno kopališče v kampu Menina ·