DSC_4982d
V zraku · tehnologija

Kickstarter je spletna platforma, kjer različni produkti in projekti nadobudnih ustvarjalcev zbirajo javna sredstva tako, da prepričajo investitorje, da jim ti namenijo sredstva za zagon podjetja. In ker za ideje ni recesije niti v Sloveniji, se je kar nekaj pogumnih in optimističnih slovenskih posameznikov ali ekip s svojimi projekti odpravilo na Kickstarter. Nekateri so bili bolj, drugi manj uspešni, a to njihove poslovne poti ni ustavilo. Tokrat predstavljamo najbolj odmevne slovenske projekte na Kickstarterju, ki so pridobili dovolj podpornikov in sredstev, da so zagnali uspešno proizvodnjo.

Tratar Bikes – elegantna lesena mestna kolesa

Slovenska trojka mladih oblikovalcev, ki jo sestavljajo Janez Tratar, Nejc Puš in Matej Ramšak, je decembra lani na Kickstarterju predstavila testna modela elegantnih lesenih koles – kolo Kick shift (s prestavami) ter Single-speed (brez prestav). Obe različici uporabljata enak lesen okvir, ki je ročno izdelan iz več plasti – kolo je tako sestavljeno iz treh delov, posledično pa ima zato tudi manj šibkih točk. Na voljo je v dveh barvnih kombinacijah, svetli iz slovenskega macesna in temni iz slovenskih orehov ter hrastov. Rokodelske in slogovno dodelane umetnine so v svetu našle svoje vernike – na Kickstarterju so namesto zastavljenih petindvajstih tisočakov ameriških dolarjev uspeli zbrati več kot sedemintrideset tisoč ameriških dolarjev. Maja letos so tako prvi naročniki po svetu začeli z uporabo lesenih koles s slovenskim pečatom.
www.tratarbikes.com

Kefirko – inovativna posoda za pripravo kefirja

Projekt Kefirko, za katerim stojita Marko Borko in Andrej Glažar z ekipo, je bil v času kampanje na Kickstarterju deležen velikega zanimanja – poleg ljudi, ki si doma sami pripravljajo kefir, so zanimanje pokazali tudi ljudje, ki jih zanimata tako zdrava prehrana kot tudi zdrav življenjski slog. Projekt, ki je bil medijsko pokrit ne le v Sloveniji in Evropi, temveč tudi v Združenih državah Amerike, Braziliji, Avstraliji in Novi Zelandiji, je svoj zastavljeni cilj, trideset tisoč ameriških dolarjev, na Kickstarterju presegel za deset tisoč dolarjev. In kaj je kefirko? Kefirko je posebej oblikovana steklena posoda z dvema funkcionalnima pokrovoma, ki omogočata optimalne pogoje za fermentacijo in ločitev zrn od kefirja. Vse, kar moramo narediti, je, da v poljubno tekočino stresemo kefirjeva zrna, počakamo 24 ur in potem zrna odstranimo. Kefir pri tem ohrani izviren okus in svežino.
www.kefirko.com

ZenEgg – leseno jajce, namenjeno sproščanju in uživanju v trenutku tukaj in zdaj

Tudi oblikovalec Gašper Premože se je odločil, da se s svojim produktom odpravi na platformo za množično sofinanciranje. Izdelal je posebno leseno jajce ZenEgg – jajce, ki je naš osebni totem, namenjen sproščanju in uživanju v trenutku tukaj in zdaj. S kampanjo na Kickstarterju je svoj cilj, dva tisoč dvesto ameriških dolarjev, dosegel že v dobrih dveh dneh kampanje, domiselni izdelek pa je postal pravi hit, saj se je njegova kampanja približala 360-odstotni podpori projekta. ZenEgg je predmet v obliki jajca, ki nas opomni, da si moramo vzeti čas zase. Izdelan je iz lesa slovenskega oreha, hruške in javorja. Zaobljena oblika, občutek topline masivnega lesa in njegov pomirjajoči vonj v nas vzbudijo željo, da vsaj za nekaj časa odložimo delo in skrbi ter se prepustimo čutnosti trenutka. ZenEgg zaradi svoje ergonomske oblike deluje tudi kot masažni pripomoček, ki sprošča napetosti v telesu, njegovo nihanje v stoječem položaju pa ponuja pravo meditativno izkušnjo.
www.zenegg.si

Kobeiagi Kilims – ročno izdelane tkane preproge

Cilj arhitektke Ivane Blaž iz Bosne ter oblikovalke in ilustratorke Nine Mršnik iz Slovenije je predvsem ohraniti večstoletno tradicijo in oživiti uporabo čilimov – ročno izdelanih tkanih preprog, ki so nekoč imele svoj prostor v skorajda vsakem domu. S svojo idejo ter ljubeznijo do lepo oblikovanih izdelkov pa sta navdušili tudi na Kickstarterju. S spletno kampanjo sta poskušali zbrati deset tisoč ameriških dolarjev, a tudi onidve sta za dobrih dva tisoč ameriških dolarjev svoj cilj presegli. Vsak čilim je unikaten in plod dolgotrajnega ročnega dela. Pri izdelavi tkalke uporabljajo izključno lokalno volno, ki slovi po svoji kakovosti. Volna je s svojimi termoregulatorskimi lastnostmi uporabna tako pozimi, ko greje, kot poleti, ko prijetno hladi. Tkanje čilimov je dolgotrajno delo, ki zahteva veliko mero natančnosti in zbranosti. Tako na primer za izdelavo čilima v velikosti 100 x 70 cm porabijo štiri dni, za največji čilim v velikosti 200 x 300 cm pa potrebujejo kar šest tednov. Z novimi vzorci, ki sledijo najnovejšim oblikovalskim trendom, in z uspešno kampanjo na Kickstarterju Ivana in Nina tako odpirata novo poglavje v ponovni popularizaciji čilimov.
www.kobeiagikilims.com

PREBERITE ŠE: Easy Life Belt: slovenski pas, ki diha z nami #kickstarter

Olaf – inovativni hibridni skiro

Ekipa Olaf, katere glavni oblikovalec in lastnik patenta za mehanizem zlaganja je Boštjan Žagar, je svoj projekt na Kickstarter poslala septembra lani. Ekipa je idejo o mestni mobilnosti strnila v dva vrhunsko oblikovana modela skiroja: OLAF Business je skiro, voziček in certificirana ročna prtljaga (tri v enem), OLAF Urban pa je skiro, nahrbtnik, voziček in longboard (štiri v enem). Oba produkta sta bila ob vstopu v kampanjo najverjetneje najbolj napredno in inženirsko dodelana skiroja na trgu – povečali so prostornino, zmanjšali težo in zvečali praktičnost izdelka. Čeprav se modela razlikujeta v več podrobnostih, sta vendarle oba namenjena tako moškim kot ženskam vseh starosti in oba prenašata obremenitve, večje od sto kilogramov. Projekt je na Kickstarterju podprlo več kot dvesto uporabnikov, svoj cilj, trideset tisoč ameriških dolarjev, pa so presegli za dobro polovico.
www.olaf-scooter.com

Goat Mug – kavna skodelica v obliki kozjega roga

Člani ekip iz dizajnerskega studia Desnahemisfera in marketinškega podjetja Equa so združili moči in skupaj ustvarili edinstveno kavno skodelico, ki združuje eleganco, inovativnost ter uporabnost. Navdih za razvoj skodelice v obliki kozjega roga so našli v legendi o kozah, ki bi naj bile glavni “krivec” za izumitev kave. 100-odstotno vodotesna skodelica brez škodljivega BPA-ja je opremljena z usnjenim držalom, ki se lahko preprosto spremeni v podstavek, hkrati pa ima tudi pomembno prednost: s pomočjo priročnega traku jo je mogoče povsem enostavno prenašati na hrbtu, pri tem pa se tekočina ne razliva ter ostane vroča vsaj dve uri. Na najbolj znani spletni platformi za javno zbiranje sredstev so člani ekip tako zbrali več kot štiristo tisoč ameriških dolarjev, prispevalo pa jih je več kot deset tisoč podpornikov. Goat Mug se je s tem uvrstil med slovenske rekorderje na Kickstarterju.
www.goat-story.com

SipaBoard – prvi samonapihljivi sup na svetu

SipaBoard je še ena uspešna zgodba več, tokrat iz Kamnika, ki je že na polovici svoje kampanje na Kickstarterju dosegla zadani cilj. Prvi napihljivi sup z vgrajenim električnim motorjem je svoj cilj, sto petdeset tisoč ameriških dolarjev, presegel že v dobrih dveh tednih, končali pa so s skoraj tristo petdeset tisoč ameriškimi dolarji. Ekipa se je tako uvrstila na drugo mesto med vsemi slovenskimi ekipami, ki so se kdaj udeležile zbiranja sredstev na tem največjem spletnem portalu za množično financiranje. Za celotno zgodbo stoji Sebastjan Sitar, svoj navdih pa je našel na poletnem oddihu. Tako se je rodil SipaBoard, prvi samonapihljivi sup na svetu, ki ima vgrajen električni pogon. Več kot tri metre dolga deska je izdelana iz PVC-ja z dvoplastno tehnologijo “dropstitch”, ki zagotavlja trdnost in vzdržljivost deske. Sup tehta štirinajst kilogramov, oblikoval pa ga je Jaro Jelovac. Odlikuje ga tudi izjemna enostavnost, saj SipaBoard na obali le razvijemo in počakamo, da se napihne, kar pa naj ne bi vzelo več kot pet minut. Omogoča hitrost okoli petih kilometrov na uro, prihaja pa z brezžičnim veslom, ki je tudi “stopalka za plin”. Deska je zaradi vgrajenega motorja še posebej varna za otroke ter začetnike.
www.sipaboards.com

Flykly Smart Wheel – najodmevnejši slovenski projekt na Kickstarterju

Flykly Smart Wheel je produkt, ki naše staro kolo spremeni v moderno električno kolo. Gre za zadnje kolo, v katerega je nameščen motor, ki se avtomatsko aktivira, ko kolesarji začnemo pritiskati na pedala. V kolesu je nameščen tudi vmesnik, ki se poveže s pametnim telefonom. Kolo omogoča hitrost petindvajset kilometrov na uro ter vrsto drugih naprednih funkcij, kot je zaklepanje kolesa preko pametnega telefona ter sledenje kolesu v primeru kraje. Pametno kolo je na voljo v različnih velikostih, za montažo pa ne potrebujemo nič več znanja kot pa za menjavo predrte zračnice. Za idejno zasnovo produkta je poskrbel Niko Klanšek, podjetnik, rojen v Sloveniji, s trenutnim prebivališčem v ZDA. Kljub temu da tam živi že deset let, je s Slovenijo še vedno tesno povezan. Ideja se je rodila po večletnem delovanju na področju prodaje električnih koles. Ker je Niko videl, da so električna kolesa za večino uporabnikov ponavadi prevelika investicija, se je njegova ekipa odločila poiskati novo rešitev. Na portalu za množično financiranje Kickstarter so tako za razvoj pametnega kolesa zbrali rekordnih sedemsto tisoč ameriških dolarjev oziroma kar sedemkrat več, kot so prvotno načrtovali, njihov projekt pa je postal prava zvezda Kickstarterja.
www.flykly.com


YoYo Mats podloga za jogo YoYo Mats – edinstvena podlaga za jogo, ki se zloži kar sama Companion app Companion App: ko samotna hoja domov postane popolnoma varna Facebook dobiva Dislike gumb Facebook uslišal uporabnike: prihaja gumb ”Dislike”, a ne kot zlobni dvojček všečka Aplikacija Dvel Dvel – Se nikakor ne morete odločiti? Naj vam pri izbiri pomaga aplikacija! ·