7
Utrip mesta · arhitektura

Kako pripraviti otroka do tega, da bo z veseljem obiskoval vrtec? Odgovor na to vprašanje imajo v Vietnamu, kjer so zgradili vzgojno-izobraževalno ustanovo, v kateri se otroci počutijo bolje kot doma.

Vrtec Chuon Chuon Kim 2 so zasnovali arhitekti iz podjetja Kientruc O. Skoraj v celoti je zgrajen iz opeke. Objekt na prvi pogled spominja na zgradbo iz priljubljenih Lego kock. Veliko pozornosti vzbuja tudi barva opek, ki je nastala z mešanjem oranžne in rumene barve.

Različne dele vrtca med seboj povezuje edinstveno zunanje stopnišče, ki je obarvano oranžno. V notranjosti stavbe se je na višje nadstropje mogoče povzpeti po polžastem stopnišču, ki je zaščiteno z visoko ograjo. Vsako nadstropje je oblikovano v nekoliko drugačnem vzorcu. Na ta način želijo arhitekti vzpodbuditi otroke k opazovanju okolice, s čimer je mogoče povečati stopnjo kreativnosti.

Dostop dnevne svetlobe v prostor zagotavlja boljše pogoje za učenje. Prav zato je bilo pri oblikovanju vrtca treba zagotoviti ustrezno razmerje med svetlobo in temo. Ko obiskovalec vstopi v notranji del vrtca, ga navduši zlasti visok kontrast.

Chuon Chuon Kim 2 je videti kot raj za otroke in le upamo lahko, da bo kmalu podoben vrtec zgrajen tudi v Sloveniji.

Galerija – Chuon Chuon Kim 2

Chuon Chuon Kim 2Odpri galerijo
ezgif.com-webp-to-jpg (17) Kako so videti domovi tehnoloških mogotcev? Ureddplassen: je to najlepše javno stranišče na svetu? Ureddplassen: je to najlepše javno stranišče na svetu? Audemars Piguet Hotel Des Horlogers Audemars Piguet Hotel Des Horlogers: smučišče na strehi hotela ezgif.com-webp-to-jpg (1) Nenavaden luksuz: spanje v žerjavu v pristanišču · · ·