fbpx

9 filmov za ljubitelje kraljevske družine

Že odštevate ure do nove kraljevske poroke? V soboto, 19. maja, se bosta namreč poročila princ Harry in ameriška igralka Meghan Markle. Da se boste dobro pripravili na ta dogodek, smo za vas izbrali 9 kraljevskih filmov. Zgrabite svojo krono in pokovko.

Tukaj je 9 filmov, ki pripoveduje o življenju kraljevske družine.

Elizabeta (Elizabeth, 1998)


Elizabeta I. je prevzela prestol po smrti svoje polsestre Marije I. Angleške. Film pripoveduje zgodbo zgodnjih negotovih let Elizabetine vladavine, ko se je mlada kraljica soočala z neprestanimi grožnjami, izdajami in negotovostjo, ter o ljubezenskem razmerju z lordom Robertom Dudleyjem.

Druga sestra Boleyn (The Other Boleyn Girl, 2008)


Sestri Mary in Anne se na željo ambiciozne družine potegujeta za kraljevo naklonjenost in ljubezen, toda težave se pojavijo, ko se kralj čustveno naveže na Mary. Ljubosumna in prestola željna Anne splete zaroto, ki razdre njeno družino in v celotni državi povzroči religiozne spremembe, ki še danes zaznamujejo britansko družbo.

Kraljica (The Queen, 2006)


Film prikazuje odnos med kraljico Elizabeto II. in britanskim premierjem Tonyjem Blairom v času po tragični smrti princese Diane, ko poskušata skupaj ujeti ravnotežje med zasebno tragedijo kraljevske družine in pričakovanji javnosti o razsežnostih in obeležjih žalovanja.

Mlada Viktorija (The Young Victoria, 2009)


Princesa Viktorija kmalu po svojem 18. rojstnem dnevu nasledi prestol umrlega strica Viljema IV. Čeprav jo želi povzpetniški tajnik njene matere prisiliti v podpis dogovora, po katerem bi prestol do Viktorijinega 25. leta nasledila njena mati, se dekle upre. Mati in tajnik še naprej spletkarita in jo tako poročita s privlačnim princem Albertom. A ne zavedata se, da se bosta Viktorija in Albert drug na drugega kmalu zelo navezala in zavlada najbolj bleščečemu obdobju angleške zgodovine.

Kraljev govor (The King’s Speech, 2010)


Angleški kralj Jurij VI., oče aktualne kraljice Elizabete II., po bratovem odstopu zasede britanski prestol. Zaradi težav z jecljanjem se obrne na govornega terapevta Lionela, kljub čudaškim terapijam pa se med njima razvije pristno prijateljstvo. Začetek 2. svetovne vojne pa kralja postavi pred novo preizkušnjo, saj mora s svojim zgledom združiti in opogumiti Britance.

Elizabeth at 90: A Family Tribute (2016)


90. rojstni dan kraljice Elizabete II. je bil pravzaprav enoletna predstava: uradno štiridnevno ekstravaganco, ki je vključevala 900 konj in 1500 nastopajočih, letno parado Pozdrav zastavi (Trooping the Colour), ulično zabavo na ulici The Mall v Londonu in BBC-jev dokumentarec Elizabeth at 90. Dokumentarec vključuje nikoli prej videne posnetke kraljevske družine, intervjuje s princem Harryjem, princem Williamom, princeso Anno, princem Edwardom in princem Charlesom, ki je med drugim tudi pripovedovalec.

Avantura mladih princes (A Royal Night Out, 2015)


Film prikazuje divje pustolovščine mladih britanskih princes Elizabete in Margarete na dan zmage v Evropi (8. maj 1945, razglašena zmaga nad nacistično Nemčijo). Elizabeta in Margareta prosita za izhod iz palače, a kmalu pobegneta varnostnikoma in se tako vsaka zase podata novim pustolovščinam naproti.

Diana, Our Mother: Her Life and Legacy (2017)


Dokumentarec se dotika življenja in dela valižanske princese Diane 20 let po njeni tragični smrti. Temelji na intervjujih s princem Williamom, vojvodo Cambriškim, in princem Harryjem. Oba o svoji materi odkrito spregovorita, se ji poklonita in razložita, kako je njen vpliv oblikoval njuni življenji.

W. E. (2011)


Film pripoveduje zgodbo dveh žensk v razmiku šestih desetletij. Osamljena Wally Winthrop je v letu 1998 obsedena z abdikacijo kralja Edvard VII. Britanskega, ki se je prestolu odrekel zaradi ljubezni do ameriške ločenke Wallis Simpson. A Wally kaj kmalu ugotovi, da življenje para ni bilo tako popolno, kot se je morda zdelo. Film preskakuje naprej in nazaj ter tako razkriva prve dni romance med Edvardom in Wallis, kot tudi življenje v naslednjih letih.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!