fbpx

Zeleni terapevti: 5 rastlin, ki bodo očistile naš dom

Sobne rastline popestrijo naš dom, hkrati pa skrbijo tudi za dobro počutje – tako duševno kot fizično. Številne študije so pokazale, da naj bi rastline zmanjševale stres, izboljšale kakovost zraka, zmanjševale hrup, skrb zanje pa naj bi na nas delovala terapevtsko. Katere rastline sodijo med najboljše »zelene terapevte«? Tukaj je pet zelenih predlogov in morda bo kateri med njimi že jutri krasil vaš doma ali pisarno.

To so rastline, ki so najboljše za naš dom in ga bodo očistile.

Taščin jezik

Izjemno trpežna rastlina le redko propade. Prepoznamo jo po rumeno obrobljenih listih, ki rastejo pokončno v zrak. Ker skrb zanjo ni zahtevna, je tako primerna tudi za tiste, ki na dejstvo, da imamo sobne rastline, velikokrat pozabijo. Pridna čistilka zraka naj bi med drugim filtrirala tudi benzene in formaldehide.

Taščin jezik
Taščin jezik

Zlati potos

Še ena izredno nezahtevna rastlina odlično prenaša nihanje temperature in svetlobe. Njene ovijalke lahko zrastejo tudi do 3 metre. Tudi zlati potos je znan po odstranjevanju formaldehidov iz zraka, prav tako pa bi naj odstranjeval ogljikov monoksid. Več kot očitno je to odlična rastlina za vašo spalnico.

Zlati potos
Zlati potos

Gumovec

Priljubljena sobna rastlina, različica fikusa, ima debelejše deblo s svetlečimi, velikimi listi, ki lahko v primeru suše hranijo vodo. Sama rastlina ima raje svetle prostore z nedirektno svetlobo. Gumovec iz zraka odstranjuje strupe, še posebej formaldehid.

Gumovec
Gumovec

Gnezdnati sršaj

Rastlina s suličastimi in bleščečimi listi tvori rozeto, ki spominja na ptičje gnezdo. Sobna rastlina za svojo rast potrebuje dovolj prostora in je ena izmed redkih praprotnic, ki uspeva tudi tam, kjer je centralno ogrevanje, a potrebuje za to več vlage. Iz zraka odstranjuje formaldehid, ksilen in toluen.

Gnezdnati sršaj
Gnezdnati sršaj

Filodendron

V pravih notranjih pogojih lahko filodendronovi listi v obliki srca in ovijalke rastline zrastejo v dolžino tudi do 3 metre, zaradi česar je rastlina odlična za visoke police. Tudi ta priljubljena sobna rastlina absorbira formaldehid.

Filodendron
Filodendron

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.