shutterstock_126153107
V zraku · buzz buzz

Ne glede na to, ali ste bolj podobni mami ali očetu, znanost dokazuje, da ste nekatere stvari podedovali samo po mami.

Stari kliše, da se bo hčerka nekega dne spremenila v svojo mamo, le ni popolnoma iz trte zvit. Znanost namreč dokazuje, da mame neposredno vplivajo na nekatere stvari, ki nas delajo to, kar smo – od inteligence do našega vedenja v romantičnem razmerju. 

Čeprav je genetika vse prej kot preprosta, so znanstvene raziskave pokazala, da določene lastnosti podedujemo le po mami oziroma ima mama na njih večji vpliv kot oče. In za teh 5 stvari se lahko po vsej verjetnosti zahvalite mami!

Vzorci in navade spanja

Raziskava, objavljena v Sleep Medicine, je pokazala, da navade spanja otroci podedujejo po mami in da otroci žensk, ki trpijo za nespečnostjo, zaspijo kasneje ter že v osnovi manj spijo. Raziskovalci povezave med spalnimi navadami očetov in otrok niso našli. K temu naj bi prispevalo tudi dejstvo, da so mame tiste, ki se v času odraščanja več ukvarjajo z otroki, kar pomeni, da imajo večji vpliv na njihove navade.

Inteligenca

Geni, odgovorni za inteligenco, se nahajajo v X-kromosomih. Zato sinovi inteligenco podedujejo po mami. V povprečju se njun IQ razlikuje za približno 15 točk. A le 40 do 60 odstotkov inteligence se deduje, vse drugo pride tekom življenja. Zato nič na svetu ne more nadomestiti trdega dela. Hčerke inteligenco dedujejo po obeh starših. 

Zvestoba

Študija iz leta 2016, v kateri je sodelovalo 1000 odraslih, ugotavlja, da ima kar 71 odstotkov žensk, ki so imele izvenzakonske afere, mame, ki so prav tako skakale čez plot. S tem se namiguje, da obnašanje mame v razmerju morda vpliva na ženske navade, ko pride do ljubezenskega življenja in zvestobe. To dodatno podpira študija raziskovalcev iz univerze v Queenslandu, kjer so prav tako prišli do zaključkov, da bi lahko bila nagnjenost k nezvestobi dedna – le da tukaj “gen za nezvestobo” prihaja od očeta ali mame. Seveda to ni nikakršen izgovor za nečedno početje, s katerim lahko nekoga zelo prizadenemo.

Hitrost staranja

Je mama kljub visoki starosti videti mladostno? Potem spadate med prav srečneže, saj naj bi prav mamini geni vplivali na to, kako se boste starali. Znanstvenik z Max Planck Institute for Biology of Ageing v Nemčiji je odkril, da DNK iz mitohondrijev – ki jih podedujemo samo od mame – delno nadzoruje proces staranja.

Menopavza

Prav tako naj bi ženske od mame podedovale leta, ko jih bo prizadela menopavza. Študija iz leta 2011, ki so jo izvedli na britanskem inštitutu Institute of Cancer Research in je zajela 2000 žensk, odkriva, da bi lahko bili tako zgodnja kot pozna menopavza (pred 45 in po 55) dedovani. Ženske, katerih mame ali sestre so šle skozi eno ali drugo vrsto menopavze, so imele kar 6-krat več možnosti, da se jim zgodi enako. Raziskovalci so poudarili, da ni vse v genetiki in da ima svojo vlogo pri tem tudi način življenja. Tako naj bi na primer ženske, ki kadijo, prišle v obdobje menopavze leto ali dve prej.

69247390_164729604669712_7198667281763014584_na Znanstveniki trdijo: ta manekenka je uradno najlepša ženska na svetu! ezgif.com-webp-to-jpg (11) Coca-Cola predstavila prve steklenice, narejene iz smeti iz oceana shutterstock_1120951895 Dokazano: Ljudje s tatuji imajo več možnosti, da dobijo službo Najboljše ideje za halloween kostume 2019: zate, za pare, prijatelje in družino Najboljše ideje za halloween kostume 2019: zate, za pare, prijatelje in družino ·