tamara-bellis-2Tv7-O13hgk-unsplash
V zraku · buzz buzz

Naše ime ni le kombinacija črk, temveč je nosilec naše identitete in je povezano tudi z našim videzom.

Si vedel, da je tvoje ime s tvojim videzom povezano bolj, kot si misliš? V študiji, ki so jo objavili v znanstveni reviji Journal of personality and social psychology, so znanstveniki tudi ugotovili, zakaj je tako.

V študiji so udeležencem pokazali osebne fotografije neznancev. Nato so ti morali med štirimi imeni izbrati tistega, ki bi ga pripisali osebi na fotografiji. Posameznikom iz Severne Amerike so na tako pokazali sliko belopolte ženske, spodaj pa so bila našteta imena, ki so v SA pogosta (Claire, Deborah, Emily in Melissa). Tako je pravilno ime vsak posameznik po naključju lahko izbral v 25 %. Vendar so pravilno ime izbrali v kar 40 % primerov, kar je veliko več, kot če bi šlo le za naključje.

Če povzamemo drugače: na Erikih je pač nekaj, kar je videti kot Erik, na Anah nekaj zelo »anastega« in na Suzanah nekaj, zaradi česar jih mečemo v isti predal. Teorija za to ugotovitvijo je, da so vsa imena nasičena z določenimi stereotipi, ki vplivajo na vedenje (in posledično videz) posameznika. Povezava med imeni in stereotipi je odvisna od družbenega okolja. To je potrdilo dejstvo, da so posamezniki pravilno povezali ime s fotografijo osebe zgolj takrat, ko je šlo za posameznike iz njihove kulture.


shutterstock_349221143 To so države z največ korupcije na svetu. Kje je Slovenija? guillaume-m-YgTRD4pOClc-unsplash1 Dokazano: to privlači najprivlačnejše ženske! Neverjetno realistični kipi, pod katere bi se s ponosom podpisal tudi Michelangelo. Neverjetno realistični kipi, pod katere bi se s ponosom podpisal tudi Michelangelo ezgif-5-f511598b00i Sports Illustrated prvič v zgodovini z neretuširanimi fotografijami ·