To je pravi razlog, zakaj sta zelena in rdeča barvi božiča.
V zraku · buzz buzz

Vsak večji praznik ima svojo klasično barvno shemo. Valentinovo je v znamenju rdeče barve. Noč čarovnic je znana po oranžni in črni barvi. Za božič pa se vse sveti v zelenih in rdečih odtenkih. Ali veš, zakaj je tako?

Naša družba že od nekdaj povezuje božič z rdečo in zeleno barvno kombinacijo. Enostavno smo sprejeli dejstvo, da mora biti naš dom okrašen v teh barvnih kombinacijah. A verjetno se nikoli niste vprašali, kako sta ti dve barvi postali označevalci božiča?

Če preberemo kakšno zanimivo zgodovinsko knjigo, ugotovimo, da sta zelena in rdeča postali barvi božiča takrat, ko so ljudje začeli označevati praznike z barvami. Kelti so namreč verjeli, da so rdeče in zelene rastline, ki rastejo v zimskem času, svete. S svojo barvitostjo pa so te prispevale tudi k lepšem videzu okolice. V času zimskega solsticija so tako Kleti in druga ljudstva okrasili svoje domove z rdečimi in zelenimi rastlinami z namenom, da bi jim te prinesle srečo v prihajajočem letu.

Ta tradicija se je nadaljevala tudi kasneje v 14. stoletju, ko so barve uporabljali za okraševanje srednjeveških cerkvenih korov, ki so služili kot fizična meja med duhovnikom in verniki. Znanstvenik z univerze v Cambridgeu Spike Bucklow navaja, da je ta fizična meja morda vplivala na to, da so ljudje barve razumeli kot konec starega leta in začetek novega leta ob božiču.

Kljub tem pomembnim tradicijam pa se v resnici moramo zahvaliti eni osebi za to, da sta rdeča in zelena postali barvi božiča. Haddonu Sundblomu. Nikoli niste slišal zanj? Sundblom je človek, ki je narisal najbolj epski oglas za Coca-Colo, v katerem se pojavi dedek Mraz. Do takrat nihče ni poznal dedka Mraza.

Sundblom se je odločil, da bo ta dobri in veseli mož nosil rdeča oblačila. In kot avtorica knjige Secret Language of Color Arielle Eckstut pravi, ta kreativni dizajn je naredil spremembno glede dojemanja božiča. Naraščalo je število oglasov, v katerih se je pojavljal Sundblomov ‘pravi’ dedek Mraz. V naši domišljiji pa se je prijela predstava o dedku Mrazu v rdečih oblačilih in zelenem božičnem drevesu.


Monoobrv Skrajno nenavadne stvari, ki ponekod veljajo za privlačne 10 fantastičnih tatujev, ki imajo skrivni pomen. Vsi imamo svoje skrivnosti: osupljivi tatuji, ki imajo skriven pomen Že od devetdesetih let znanstveniki dokumentirajo vedenje prašičev. 5 živali, ki so izjemno inteligentne, a tega nismo vedeli maxresdefault (5) YouTube Rewind: kateri so najbolj gledani videospoti v Sloveniji v 2018? · · · ·