BontragerXXXWaveCelHelmetCPSC_25365_A_Primary
Utrip mesta · mobilno

V svet kolesarskih čelad vstopa revolucija! Spoznajte čelad Trek WaveCel, ki glavo varuje tako, da oponaša delovanje možganske tekočine.

Ameriški proizvajalec koles in kolesarske opreme Trek, je predstavil novo revolucionarno kolesarsko čelado, ki oponaša delovanje možganske tekočine. Tekočina, ki se nahaja med lobanjo in možgani, varuje občutljive in mehke možgane pred poškodbami. A le to seveda ni dovolj, da bi možgane obvarovali pred hujšimi udarci. Kolesarske čelade so že zadnjih 30 let narejene iz obdelanega ‘stiropora’, ki zaščiti glavo, a zgolj pri direktnem udarcu. Težava nastane, ko začetnemu udarcu sledijo še drugi, glava pa se pri padcu obrača. Čelada z revolucionarno tehnologijo WaveCel ima trdno zunanjo plast iz plastike in obdelanega stiropora ter vstavek WaveCel po vzoru čebeljega satja, ki lahko absorbira več sil hkrati, tudi rotacijske. Čelada z WaveCel tehnologije se takov primerjavi z običajno čelado kar 48-krat bolje odreže pri preprečevanju pretresa možganov.

Raziskave so pokazale, da kolesarska čelada dobro opravlja svoje delo, a bi bilo le to mogoče še izboljšati. Znanstveniki so dognali, da pri padcu kolesarja največjo nevarnost predstavlja ravno rotacijska sila, ki pri obračanju glave deluje na možgane. S poskusi so ugotovili, da v 99 primerih od 100, čelada s tehnologijoWaveCel prepreči najhujšo obliko pretresa možganov. Zaščitni sloj MIPS (multi-directional impact protection system) oziroma več smerni sistem za zaščito pred posledicami udarcev, predstavlja tanka plast materiala, ki omogoča čeladi, da se premika naprej in nazaj in s tem oponaša delovanje možganske tekočine. WaveCel doda k čeladi zgolj 58 gramov teže, kar je zanemarljivo, v primerjavi s prednostmi, ki jih omogoča. Trekove čelade so na voljo od 130 evrov dalje.

Galerija slik: Trek WaveCel

Trek WaveCelOdpri galerijo
Bentley Continental GT V8 Bentley Continental GT V8: manj je lahko tudi tudi več Lazareth La Moto Volante 496 Lazareth La Moto Volante 496: motorno kolo, ki leti! Prenovljeni Mercedes-Benz GLC Coupé Novi Mercedes-Benz GLC Coupé: še zapeljivejša zadnjica 002168_wd_md Gumball 2019: sloviti rally tokrat tudi čez Slovenijo · ·