2018-10-24_UrineBrick
V zraku · tehnologija

Študentje iz južnoafriške Univerze v Cape Townu so s svojim odkritjem pretresli znanstveni svet. Razvili so novi gradbeni material, pri proizvodnji katerega so uporabili človeški urin, pesek in bakterije.

Bioopeke so izdelane po posebnem postopku, pri katerem sodeluje encim ureaza, ki ga izdelujejo bakterije, naseljene v pesku. Ureaza reagira s sečnino, po poteku zapletene kemične reakcije pa pride do nastanka kalcijevega karbonata. Na ta način je pesek mogoče utrditi in ga poljubno oblikovati.

Proizvodnja posebnih opek je bila zelo učinkovita, saj se odvija pri sobni temperaturi. Samo za primerjavo – navadne opeke so proizvedene pri kar 1400 °C, ob tem pa prihaja do sproščanja velikih količin ogljikovega dioksida.

Po tem, ko so koncept uporabe sečnine pri izdelovanju gradbenega materiala preizkusili že v ZDA, pa se študentka Suzanne Lambert lahko pohvali, da je v sklopu procesa prva uporabila človeški urin.

Znanstveniki tudi menijo, da je z uravnavanjem rasti bakterij mogoče vplivati na trdnost opeke, ki bo torej prilagojena strankinim zahtevam.

Po besedah dr. Dyllona Randalla, predavatelja na capetownski univerzi, je odkritje revolucionarno predvsem zaradi tega, ker bo po njegovi zaslugi mogoče iz odpadnih snovi ustvarjati nove produkte.

Randall urin primerja s tekočim zlatom. čeprav zavzema le 1 % prostornine odpadnih voda, pa vsebuje 80 % dušika, 56 % fosforja in 63 % kalija v vseh svetovnih odpadnih vodah. Fosfor lahko denimo med kemično reakcijo pretvorimo v kalcijev fosfat, sicer ključno sestavino gnojil, ki jih podpira komercialno kmetijstvo.


mitchell-hollander-205952-unsplash Najboljše pametne ure za moške in ženske 2018 Organicer Organicer: izjemno praktičen pametni rokovnik, zasnovan v Sloveniji alvaro-reyes-500037-unsplash Katere vaše osebne podatke hrani Apple in kako jih prenesti? shutterstock_407607301 10 najboljših aplikacij za poslovno rabo tablice · ·