fbpx

Bomo večno mladi? Znanstveniki odkrili novo metodo za zaustavitev staranja v celicah!

Raziskovalci odkrili izvir večnega življenja

Foto: envato

Skupina znanstvenikov na medicinski šoli Harvard je prišla do prelomnega odkritja na področju raziskav staranja in razvila metodo za obrnitev procesa staranja v celicah s ponastavitvijo epigenetskih navodil, ki določajo identiteto in delovanje celice. Davida Sinclaira, uporabil gensko terapijo, ki je vključevala tri gene za reprogramiranje celic in obrnilo znake staranja pri miših, vključno s sivim kožuhom, nižjo telesno težo, zmanjšano aktivnostjo in večjo šibkostjo.

Staranje je kompleksen proces, ki je že dolgo predmet študij in špekulacij. Medtem ko znanstveniki že dolgo razpravljajo o vzrokih staranja, nova študija, objavljena v reviji Cell, ponuja nov pogled na to temo. Dr. David Sinclair in njegova ekipa na Harvard Medical School so odkrili novo metodo za obrnitev procesa staranja v celicah s ponastavitvijo epigenetskih navodil, ki določajo identiteto in delovanje celice.

Ekipa je uporabila gensko terapijo, ki je vključevala tri gene iz faktorjev izvornih celic Yamanaka, da bi reprogramirala celice in odpravila znake staranja pri miših. Terapija posnema učinke staranja na epigenom z uvedbo prelomov v DNK mladih miši. To povzroči, da miši kažejo znake starejše starosti, vključno s sivim kožuhom, nižjo telesno težo, zmanjšano aktivnostjo in večjo krhkostjo. Ko pa so raziskovalci uporabili gensko terapijo za reprogramiranje celic, so miši spet začele kazati znake mladosti.

Kako zaustaviti staranje v človeku?!

Odkritje ekipe predstavlja spremembo paradigme v tem, kako znanstveniki razmišljajo o staranju. Običajna teorija je, da staranje povzročajo mutacije v DNK, vendar ta študija kaže, da staranje poganjajo spremembe v epigenomu. Epigenom je nabor navodil, ki jih celice uporabljajo za določanje, katere gene naj vklopijo ali utišajo. Sčasoma se lahko ta navodila pokvarijo, kar povzroči proces staranja. S ponastavitvijo epigenetskih navodil je raziskovalcem uspelo odpraviti učinke staranja.

Ta raziskava je še vedno v zgodnjih fazah in potrebnih je več študij, da bi razumeli posledice in možne uporabe tega odkritja. Ekipa trenutno preizkuša sistem na primatih razen človeka in človeških celicah ter preučuje potencialne aplikacije za zdravljenje bolezni, povezanih s staranjem, kot so bolezni srca in nevrodegenerativne motnje, kot je Alzheimerjeva bolezen.

Na splošno to novo odkritje ponuja upanje za prihodnost, v kateri bo mogoče proces staranja obrniti in s staranjem povezane bolezni zdraviti z obnovitvijo ustreznih epigenetskih navodil. To je vznemirljiv razvoj na področju raziskav staranja in zanimivo bo videti, kakšen napredek bo prinesel to odkritje v prihodnosti.

Dodatne Informacije

vir: time.com

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.