Vrste sebičnega vedenja, ki se ga ne smeš sramovati
V zraku · buzz buzz

Kdaj se svojega sebičnega vedenja ne smeš sramovati?

Čeprav ima sebičnost slabšalen prizvok, to še ne pomeni, da ste karkoli narobe storili. Lahko gre zgolj za to, da ste dozoreli in ste se naučili postaviti zase. In ravno to je tisto, kar iritira druge ljudi, a vi se tega nikakor ne bi smeli sramovati.

Res je, da poštevanje kastnega interesa ni nekaj, s čimer se človek lahko pohvali, a v takšnem vedenju je nekaj tudi pozitivnih plati. Zbrali smo nekaj tipov sebičnega vedenja, ki se ga ne bi smeli sramovati, ker nakazuje zgolj na to, da ste psihično zreli in se znate postaviti zase.

Vrste sebičnega vedenja:

NE POČNETE NIČ.

Ljudje se pogosto počutijo krivo, ko lenarijo, saj čutijo, da je neproduktivnost znak nesamozavesti, vendar morate se naučiti stvarem reči NE, se sprostiti in posvetiti čas sebi. Svojo delovno uspešnost lahko celo povečate z upočasnitvijo tempa.

ZAVRAČATE OBREKOVANJE.

Obrekovanje na delovnem mestu ali v prijateljskem krogu je razširjena navada med ljudmi, saj si na tak način pogosto mnogi gradijo samozavest, namesto da se osredotočijo na svojo lastno pot. Če zavrnite obrekovanje, lahko to med vami in vašimi prijatelji ali sodelavci ustvari konflikt, a nič zato, saj je vaš notranjim mir najpomembnejši. Jasno povejte, da ne želite obrekovati, četudi bo koga “prizadelo”.

LOČUJETE POSLOVNO IN ZASEBNO ŽIVLJENJE.

Čeprav je povsem logično, da od strank ali sodelavcev zahtevate, naj vas ne motijo zunaj delovnega časa, to še zmeraj lahko povzroči nesporazume. Vendar bi se ljudje morali zavedati, da sposobnost ločevanja vašega osebnega in poklicnega življenja ni sebično vedenje, ampak učinkovita metoda za preprečevanje izgorelosti.

ZAHTEVATE POVIŠICO ALI NAPREDOVANJE.

Sindrom vsiljivca (prepričanje, da je vaš uspeh rezultat sreče in ne sposobnosti) lahko v vas povzroči dvome, ali ste dovolj dobri za svojo pozicijo in napredovanje. Če menite, da ste sposobni opravljati zahtevnejše delo, morate znati od šefa zahtevati povišico.

NE ŽELITE BITI RAMA ZA JOKANJE.

Če vas vedno isti znanci kličejo vsak dan, zato da bi se pritoževali glede svojega življenja in se to dogaja že vrsto let, je morda čas, da razmislite o odnosu, ki ga imate z njimi. Seveda je pomembno pomagati in podpirati svoje prijatelje, vendar bi prijateljstvo moralo prinesti veselje in navdih obema. Pomembno je, da to storite na pravi način:

  • Pomagajte osebi, da se preneha čutiti kot žrtev.
  • Dajte dober nasvet ali izrazite skrb.
  • Ne pozabite na svoje psihološko udobje, saj je pomembno, da veste, ali se počutite psihično zadovoljno ali zgolj izrabljeno.

STVARI POČNETE ZASE.

Živeti svoje življenja za druge je morda plemenito, vendar ima to lahko uničujoče posledice. Psihološka zrelost pomeni, da ste sposobni ločevati med svojimi željami in željami drugih ljudi. Psihologi trdijo, da lahko zgolj ljudje z ustrezno samozavestjo in zmožnostjo, da stvari delajo zase, lahko zgradijo srečno družino in postanejo dobri starši.

NE BOJITE SE MNENJ DRUGIH.

Sposobnost svobodnega izražanja čustev in mnenj naj bi bila ena glavnih značilnosti močne osebnosti. Močni ljudje naj se ne bi sramovali reči NE stvarem ali osebi, ki jih ne zanima.


tumblr_mhurqj7ViO1rczk6io1_500 Zakaj je dovolj, da se močna ženska za dosego svojih ciljev zanaša le nase? Znanost je potrdila: pari, ki se imajo resnično radi, se v zvezi zredijo Znanost je potrdila: pari, ki se imajo resnično radi, se v zvezi zredijo Kako bi najbolj znane osebe vseh časov bile videti kot sodobni hipsterji? Kakšne bi bile najbolj znane osebe vseh časov kot sodobni hipsterji? shutterstock_571377169 Znanost razkriva 15 grozljivih katastrof, ki se bodo morda zgodile v prihodnosti · · · ·