Vrste sebičnega vedenja, ki se ga ne smeš sramovati

Vrste sebičnega vedenja, ki se ga ne smeš sramovati

Kdaj se svojega sebičnega vedenja ne smeš sramovati?

Čeprav ima sebičnost slabšalen prizvok, to še ne pomeni, da ste karkoli narobe storili. Lahko gre zgolj za to, da ste dozoreli in ste se naučili postaviti zase. In ravno to je tisto, kar iritira druge ljudi, a vi se tega nikakor ne bi smeli sramovati.

Res je, da poštevanje kastnega interesa ni nekaj, s čimer se človek lahko pohvali, a v takšnem vedenju je nekaj tudi pozitivnih plati. Zbrali smo nekaj tipov sebičnega vedenja, ki se ga ne bi smeli sramovati, ker nakazuje zgolj na to, da ste psihično zreli in se znate postaviti zase.

Vrste sebičnega vedenja:

NE POČNETE NIČ.

Vzeli ste si čas zase.
Vzeli ste si čas zase.

Ljudje se pogosto počutijo krivo, ko lenarijo, saj čutijo, da je neproduktivnost znak nesamozavesti, vendar morate se naučiti stvarem reči NE, se sprostiti in posvetiti čas sebi. Svojo delovno uspešnost lahko celo povečate z upočasnitvijo tempa.

ZAVRAČATE OBREKOVANJE.

Ne želite obrekovati.
Ne želite obrekovati.

Obrekovanje na delovnem mestu ali v prijateljskem krogu je razširjena navada med ljudmi, saj si na tak način pogosto mnogi gradijo samozavest, namesto da se osredotočijo na svojo lastno pot. Če zavrnite obrekovanje, lahko to med vami in vašimi prijatelji ali sodelavci ustvari konflikt, a nič zato, saj je vaš notranjim mir najpomembnejši. Jasno povejte, da ne želite obrekovati, četudi bo koga “prizadelo”.

LOČUJETE POSLOVNO IN ZASEBNO ŽIVLJENJE.

Ločujete med privatnim in poslovnim življenjem.
Ločuješ med privatnim in poslovnim življenjem.

Čeprav je povsem logično, da od strank ali sodelavcev zahtevate, naj vas ne motijo zunaj delovnega časa, to še zmeraj lahko povzroči nesporazume. Vendar bi se ljudje morali zavedati, da sposobnost ločevanja vašega osebnega in poklicnega življenja ni sebično vedenje, ampak učinkovita metoda za preprečevanje izgorelosti.

ZAHTEVATE POVIŠICO ALI NAPREDOVANJE.

Zahtevajte povišico.
Zahtevaš povišico.

Sindrom vsiljivca (prepričanje, da je vaš uspeh rezultat sreče in ne sposobnosti) lahko v vas povzroči dvome, ali ste dovolj dobri za svojo pozicijo in napredovanje. Če menite, da ste sposobni opravljati zahtevnejše delo, morate znati od šefa zahtevati povišico.

NE ŽELITE BITI RAMA ZA JOKANJE.

Ne želite biti rama za jokanje.
Ne želiš biti rama za jokanje.

Če vas vedno isti znanci kličejo vsak dan, zato da bi se pritoževali glede svojega življenja in se to dogaja že vrsto let, je morda čas, da razmislite o odnosu, ki ga imate z njimi. Seveda je pomembno pomagati in podpirati svoje prijatelje, vendar bi prijateljstvo moralo prinesti veselje in navdih obema. Pomembno je, da to storite na pravi način:

  • Pomagajte osebi, da se preneha čutiti kot žrtev.
  • Dajte dober nasvet ali izrazite skrb.
  • Ne pozabite na svoje psihološko udobje, saj je pomembno, da veste, ali se počutite psihično zadovoljno ali zgolj izrabljeno.

STVARI POČNETE ZASE.

Počnete stvari, ki vas veselijo.
Počneš stvari, ki te veselijo.

Živeti svoje življenja za druge je morda plemenito, vendar ima to lahko uničujoče posledice. Psihološka zrelost pomeni, da ste sposobni ločevati med svojimi željami in željami drugih ljudi. Psihologi trdijo, da lahko zgolj ljudje z ustrezno samozavestjo in zmožnostjo, da stvari delajo zase, lahko zgradijo srečno družino in postanejo dobri starši.

NE BOJITE SE MNENJ DRUGIH.

Ne zanimajo vas mnenja drugih.
Ne zanimajo te mnenja drugih.

Sposobnost svobodnega izražanja čustev in mnenj naj bi bila ena glavnih značilnosti močne osebnosti. Močni ljudje naj se ne bi sramovali reči NE stvarem ali osebi, ki jih ne zanima.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Kaj napoveduje Baba Vanga za leto 2021? To so napovedi “Nostradamusa z Balkana”!