shutterstock_141733219
V zraku · buzz buzz

Ljudje raziskujemo in analiziramo svoje sanje že od začetka človeštva. Danes ima tovrstno početje celo svojo znanstveno disciplino imenovano oneirologija. Nekateri verjamejo, da lahko sanje napovedujejo prihodnost, psihologi pa trdijo, da sanje odražajo naše trenutno stanje in da nam z njimi podzavest poskuša nekaj sporočiti. Katerih sanj NIKOLI ne bi smeli ignorirati?

Obstajajo sanje oziroma elementi, ki se v njih pojavljajo pri veliko ljudeh. Te naj bi izvirale iz naših skupnih instinktov in kulture, izkušenj prednikov in osebnih izkušenj ter težav. Psihologinja in strokovnjakinja na področju sanj Patricia Garfield meni, da so to tako imenovane univerzalne sanje, ki pa jih ne bi smeli ignorirati.


1. Padanje

V odraslosti se nam zdi, da večkrat padamo kot poletimo. Psiholog Ian Wallace pojasnjuje, da padanje v sanjah simbolizira strah pred izgubo nadzora. V življenju se lahko zgodi, da izgubimo nadzor nad določeno zadevo, zato je potrebno najprej pomisliti, na kaj bi se to lahko nanašalo.

Nekateri znanstveniki pa sanje o padanju povezujejo s preprosto psihologijo. Ko telo ponika v spanec, se nas živčni sistem poskuša pomiriti, krvni tlak in utrip se zmanjšata in naši možgani, ki počasi tonejo v spanec, lahko to zaznajo kot nevarnost ali pa približujočo se smrt, zato te nenadno prebudijo.

2. Izpadnje zob, poškodbe, smrt

Naša podzavest dojema zobe kot naše orožje in simbol moči. Sanje o izpadanju zob so zato lahko posledica našega občutka nemoči. Psihologinja Garfield te sanje povezuje s skrito jezo. Ko smo jezni namreč stisnemo zobe in čeljust, zato nas takšne sanje poskušajo opomniti, da moramo odriniti negativna čustva.

Pogosto se zgodi, da sanjamo o naših bližnjih, ki umrejo, so bolni ali pa se poškodujejo. Takšne sanje nas zagotovo prestrašijo, ampak iz psihološkega vidika situacija ni tako grozna. To so namreč le naši strahovi pred prihodnostjo in nepredvidljivimi spremembami. Če pa sanjamo svojo smrt, lahko to pomeni, da del nas »umira«, torej da se spreminjamo.

3. Neuspeh na izpitu ali javna usmrtitev

Usedemo se za šolsko klop in pričnemo s pisanjem testa ali izpita, kar naenkrat pa naša glava postane prazna in ne znamo ničesar več. Ali pa se nam zgodi, da smo pred množico, vse oči so usmerjene v nas, mi pa ne moremo spregovoriti.

Takšne sanje ne doživljajo le učenci in študentje, ampak tudi ljudje, ki so za šolskimi klopmi sedeli že kar nekaj časa nazaj. Pomenile bi lahko, da smo bili pred spanjem pod stresom ali zelo zaskrbljeni glede nečesa. V tem primeru je najbolje globoko zadihati in se poskusiti sprostiti.

4. Neprimerna oblačila ali golota

Se vam je že kdaj zgodilo, da ste sanjali, da ste se v množici znašli goli ali neprimerno oblečeni? V tem primeru se je potrebno osredotočati na občutke, ki jih v sanjah takrat doživimo. Po navadi jim sledi občutek sramu in občutka, da smo se osmešili.

Psiholog Wallace pravi, da lahko pomenijo, da se počutimo ranljive v novi službi ali novem razmerju in da se bojimo, da bodo drugi izvedeli za naše pomanjkljivosti in slabosti. Če pa ob teh sanjah občutka sramu nimamo, ampak se počutimo celo ponosne, imajo sanje ravno obraten pomen, torej da nam manjka pozornosti in želimo občudovanje s strani drugih.


5. Biti lovljen ali obtožen nečesa

Takšne sanje lahko imajo več različnih pomenov. Strokovnjakinja na področju Lauri Loewenberg pojasnjuje, da ljudje, ki se radi izogibajo konfliktom ali pa ne želijo povzročati težav, pogosto sanjajo o begu. Pozornost pa je potrebno posvečati temu, kar nas lovi, saj to simbolizira neprijeten občutek ali situacijo, o kateri v realnem življenju ne želimo razmišljati. To je lahko dolg ali pa mogoče odvisnost. Če nas lovijo osebe, lahko glede na njih ocenimo, kaj nas teži.

Druga teorija pa pravi, da so takšne sanje posledica naših primarnih instinktov, ki jih imamo od naših prednikov, saj so ti konstantno bežali pred nekom.

6. Katastrofa ali apokalipsa

Veliko ljudi je že sanjalo o naravnih ali drugih katastrofah, kjer smo se bali za naše življenje in življenja naših bližnjih. Takšne sanje lahko kažejo na osebne težave, ki so ušle iz kontrole ali pa kažejo na to, da se nečesa bojimo.

Seveda lahko zgodbe v medijih, ki pogosto poročajo o takšnih katastrofah, prav tako vplivajo na naše sanje in se zaradi tega počutimo bolj ranljive v modernem svetu.

7. Pokvarjene naprave ali vozila

Poskusimo prižgati telefon, a se ta kar na enkrat pokvari, zato ne moremo nikogar poklicati. Želimo se zapeljati do trgovino, a ko se usedemo v avto, se ta nikakor ne želi prižgati. Garfieldova prav, da takšne sanje pogosteje doživljajo ženske in simbolizirajo izgubo čustvene povezanosti z nekom in občutek, da nam manjka podpore, zato se moramo s težkimi situacijami soočiti sami.

8. Nosečnost

Čeprav morda zveni čudno, ženske niso edine, ki lahko sanjajo, da so noseče. Psiholog David Bedrick pojasnjuje, da takšne sanje simbolizirajo razvoj nečesa novega v nas. To je lahko karkoli od pisanja svoje knjige, pridobitve nove službe do obnove hiše ali pa nošenja dejanskega otroka.

9. Zamujanje

Sanje o tem, da lovimo vlak ali avtobus, da zamudimo na predavanje ali pa da prepozno oddamo seminarsko nalogo, lahko pomenijo strah pred tem, da zamujamo nekaj pomembnega, pojasnjuje strokovnjak za sanje Michael R. Olsen. Če se nam pogosto zdi, da smo v resničnem življenju na tesnem s časom, moramo premisliti, kaj so v resnici naše prioritete, in se osredotočiti na te. To so lahko naša družina, hobiji ali pa nova služba.

10. Neznana soba

Sanje o tem, da se znajdemo na neznanih lokacijah in sobah lahko pomenijo, da se ne poznamo dovolj dobro ali pa da poskušamo zatreti del nas. Pomembno pa je, v kakšnem prostoru se znajdemo. Psihoterapevt Eddie Traversa pravi, da podzavestno povezujemo določene sobe z določenim procesom v življenju.

Kuhinja na primer, je prostor kjer se sestavine spremenijo v eno jed, kar pomeni, da gremo v življenju trenutno čez neke spremembe. Kopalnica je simbol osvoboditve od nepotrebne prtljage, kar lahko pomeni, da se moramo znebiti nečesa, kar nam ne služi ali pa nam celo škoduje. Spalnica pa lahko simbolizira naše skrbi v romantičnih razmerjih.


shutterstock_744723703 To je 5 najbolj umazanih stvari, ki se jih vsak dan dotikaš, pa se tega niti ne zavedaš

 5063044-1300 Tudi tebe se bo dotaknilo: besede Elona Muska, ki ti dajo zagon fhd010BSN_Natalie_Portman_053 To ti ne bo pustilo spati: 17 dejstev o človeški psihi, ki te prestrašijo 70534441_1115292335526633_695122108157052583_n Top 5: slovenski vlogerji, ki jih moraš spremljati ·