budisticne modrosti
V zraku · buzz buzz

“Ne bivaj v preteklosti, ne sanjaj o prihodnosti, temveč osredotoči svoj um na sedanji trenutek.” – Buda

Budistična filozofija temelji na ideji, kako zmanjšati človeško trpljenje in kako ostati osredotočen in prisoten v vsakem trenutku.

Poglejmo si 7 njenih modrosti.

Živite s sočutjem

Sočutje ni le to, da pomagate drugim ali da se zaradi tega počutite izpolnjeno. Je preprosto način življenja. Je nekaj, kar se vam zdi samoumevno, da naredite. Ko poskušate razumeti, kaj se dogaja okoli vas, se s tem spremeni vaše življenje. Živite tako, da z vsemi, ki jih srečate, ravnate tako, kot bi ravnali sami s seboj.

Povežite se z drugimi ljudmi

Negujte te vezi. Budisti imajo skupnosti menihov, ki se imenujejo Sanghas, kjer menihi, redovnice in laiki skupaj delujejo za enoten cilj: za mir, ne le zase, ampak za vsa bitja. Iz tega načela se lahko veliko naučimo!

Zbudite se

Prizadevajte si živeti popolnoma budno, polno v vsakem trenutku življenja in zanj ter do njega. Premagajte največje osebne težave in ovire, poiščite čudovit občutek miru in veselja. Uvidite največja spoznanja, ki vas jih življenje lahko nauči, če ga tako živite.

Spremenite sami sebe

“Če želiš videti spremembo v svetu, moraš ti biti ta sprememba.” – Gandhi. Sprejmite svoje občutke in svoja dejanja, in tako se bo spremenil svet okoli vas. Morate biti sprememba! Začeti morate pri sebi. Niste samo vi ali oni. Pripadate. Pripadate svetu, življenju.

Sprejmite minljivost

V večini kultur je govorjenje o življenju po smrti tabu, ne želijo se zavedati tega, čeprav si želijo verjeti. Budizem uči, da po smrti ostane zgolj materija. Razmislite o pomenu življenja po smrti.

Dajte

Dajte sebe. Bodite prostovoljec. Podarite, kolikor lahko, ko vidite, da kdo potrebuje pomoč, ne samo denar, ponudite mu košček svojega časa.

Odstranite občutek navezanosti

V naši kulturi se pogosto oklepamo stvari, kakor da ne znamo več živeti brez njih. Kakor da se bo življenje zaustavilo, če jih ne bomo več imeli. V budizmu je običajna praksa opuščanje navezanosti, saj verjamejo, da vsakršna navezanost vodi v trpljenje.

Radi imejte ljudi, ki so ob vas. Radi imejte stvari, ki jih imate. Sprejmite razumevanje, da nič ni trajno.

portrait-of-woman-kissing-orange-flowers-3115637 Bodite nežni do sebe: 30-dnevni izziv, v katerem se naučite ljubiti sebe blur-calm-casual-close-up-428321 16 znakov, da si “zelo občutljiva oseba” preobrazbe2 Osupljivo! Vizažist, ki je pri ličenju tako dober, da se lahko spremeni v kateregakoli zvezdnika na svetu annie-spratt-Wk59jZg_1es-unsplash Nimaš klime? 12 trikov, s katerimi preživiš in prespiš vroče poletne noči!