Znanost dokazuje: otroci, ki se igrajo z blatom in peskom, odrastejo močnejši in bolj zdravi
V zraku · buzz buzz

Kdo pravi, da je z igranjem v blatu in pesku kaj narobe? Ravno nasprotno – znanstveniki zatrjujejo, da naj bi otroci z aktivnostmi v naravi okrepijlimunski sistem in tako tlakujejo pot do zdravega življenja.

Nič nenavadnega ni, da starše skrbi za varnost in higieno svojih otrok –, a je v zadnjem času mogoče opaziti, da mlajše generacije vse manj časa preživljajo zunaj. Pisatelj Richard Louv je zato izpeljal intervjuje s približno 3000 družinami in prišel do zaskrbljujočega zaključka: dandanes veliko otrok čas raje kot zunaj preživlja doma, kjer jih zabavajo razne tehnološke naprave.

Ob tem poudarja, da bi morali otroci biti že od majhnih nog vseskozi sobivati z mikroorganizmi v zemlji in travi, saj tako prispevajo k razvoju imunskega sistema – zunanje aktivnosti naj bi obenem spodbujale kreativnost in zmanjševale stres ter depresijo. Otrokom umazanija, ki se občasno znajde na njihovih telesih, po njegovih ugotovitvah torej še kako koristi.

Sodeč po raziskavi, objavljeni v reviji Journal of Allergy and Clinical Immunology, imajo otroci, ki odraščajo skupaj s hišnimi ljubljenčki, manj verjetnosti, da razvijejo alergije – to je mogoče pripisati nenehnemu stiku z endotoksini, toksičnimi snovmi, ki jih najdemo v bakterijah.

Če želimo, da bodo naši otroci že v mladih letih razvili visoko raven odpornosti, jih je potrebno izpostaviti naravi. Njihov imunski sistem naj bi le tako bil sposoben prepoznati napadalce in  o vedel, kako se z njimi spopasti.

Pozabiti ne smemo niti na dejstvo, da so fizične dejavnosti na zunanjih površinah pozitivne tudi zaradi krepljenja telesa in duha. Z njihovo pomočjo se je mogoče izogniti nekaterim boleznim moderne dobe, kot je denimo debelost.

carly-rae-hobbins-zNHOIzjJiyA-unsplash Njihova ljubezen je večna: 3 astrološki pari, ki se bodo skupaj postarali matt-damon-good-will-hunting Zaslužite si VELIKO več: zapis za tiste, ki nimate radi sami SEBE "Najprej zadovoljite sebe, šele nato moške": zgovorni citati Irine Shayk “Najprej zadovoljite sebe, šele nato moške”: zgovorni citati Irine Shayk Vsako astrološko znamenje ga čuti: zaradi tega te je STRAH ljubezni Vsako astrološko znamenje ga čuti: zaradi tega te je STRAH ljubezni ·