shutterstock_710814895
Kulturni izbor · glasba · Utrip mesta · zdravje & lepota

Spanje velja za zelo pomemben del človekovega življenja, saj je to čas, ko telo nabira nove moči za vse, kar prinaša naslednji dan. A mnogi ljudje se ne morejo pohvaliti z dobrim spancem, poskušajo pa ga na vse načine priklicati. Poskusite lahko s to zvrstjo glasbe, za katero znanstveniki trdijo, da je najboljša za spanje.

Zaskrbljenost zaradi slabega spanca je lahko huda težava, a na srečo v novi raziskavi o pozitvinih učinkih meditativne glasbe na spanec znanstveniki ugotavljajo, da je zdaj pravi čas, da si pred spanjem zavrtite posebno zvrst glasbe.

V raziskavi je 149 zdravih odraslih (povprečna starost udeležencev je bila 26 let) v treh ločenih nočeh poslušalo različne zvrsti glasbe, medtem pa so raziskovalci merili njihov srčni utrip, raven tesnobe in sposobnost spanja.

Prvi večer so udeleženci pred spanjem poslušali meditativno joga glasbo, drugi večer pop glasbo, tretjo noč pa niso poslušali ničesar. Vsako noč so raziskovalci merili njihov srčni utrip pet minut pred začetkom poslušanja glasbe, deset minut po začetku poslušanja in pet minut po poslušanju. Poleg tega so udeleženci pred in po glasbeni seji poročali tudi o svoji stopnji anksioznostni.

Študija je pokazala, da je bila meditativna glasba najučinkovitejša pri zmanjševanju anksioznosti ljudi pred spanjem, pop glasba in popolna tišina pa sta povzročili anksioznost. Ležanje v tišini torej ni najboljši način za spanje. Če želite zaspati hitro in se počutiti sproščeno, si raje predvajajte meditativno joga glasbo, kakšne raztezne vaje pa tudi ne bodo odveč.


JS56111427 Koncert: v Zagreb z največjimi hiti prihaja škotska zasedba Texas Neccesary Explosion: aplikacija, po zaslugi katere lahko ‘vidite glasbo’. Neccesary Explosion: aplikacija, po zaslugi katere lahko ‘vidite glasbo’ gotye_somebody_that_i_used_to_know 10+ pesmi na YouTubu, ki zvenijo “ful” boljše, če jih predvajaš pri hitrosti 1,25x KONCERT: Na božičnem koncertu v Stožicah nas bo zabaval 'balkanski šarlatan' Magnifico. KONCERT: Na božičnem koncertu v Stožicah nas bo zabaval ‘balkanski šarlatan’ Magnifico · · ·